Fundaţia Soros - Moldova este principalul finanţator al ONG-lor care activează în sfera socială din RM
https://www.ipn.md/index.php/ro/fundatia-soros-moldova-este-principalul-finantator-al-ong-lor-care-7967_960531.html
Peste 38% din ONG-urile din R. Moldova, care activează în sfera socială, beneficiază de ajutorul financiar al Fundaţiei Soros - Moldova, lista principalilor finanţatori ai ONG-urilor fiind continuată de USAID (18,7%) şi UNICEF (16,6%), în situaţia în care 63 % din bugetele sectorului asociativ se constituie din granturi şi contracte de la donatori. Acestea sunt datele unui sondaj de opinie privind situaţia şi necesităţile organizaţiilor neguvernamentale active în domeniul social din Moldova, cercetare realizată în cadrul proiectului Tacis „Consolidarea societăţii civile în Moldova”.
Potrivit studiului sociologic, circa 68 la sută din ONG chestionate sunt de părerea că activităţile acestor organizaţii trebuie să reflecte interesele comunităţii. Potrivit estimărilor participanţilor la sondaj, categoriile de beneficiari cel mai bine acoperite de către sectorul neguvernamental sunt victimele traficului cu fiinţe umane (46%), copiii în situaţii de risc şi persoanele cu disabilităţi (câte 27 %), iar categoriile cel mai bine acoperite de serviciile administraţiilor publice locale (APL) sunt bătrânii solitari (70%) şi victimele violenţei în familiii (54%). În acelaşi timp, cele mai puţine servicii, în opinia celor chestionaţi, sunt orientate spre persoanele dependente de alcool şi droguri (53%) şi şomeri (51%).
Dintre ONG-le chestionate, 66% oferă ajutor umanitar, 49% - servicii de readaptare şi (re)integrare socială, 41% - de reabilitare şi recuperare. Beneficiari ai serviciilor oferite de ONG sunt copii (74%), tineri (54%), adolescenţi (47%). Acelaşi sonadaj mai arată că doar 45% din ONG au angajaţi, şi doar 20% au între 5 şi 20 de salariaţi.
Culegerea datelor a avut loc în perioada 25 mai -10 iunie, pe întreg teritoriul RM. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ format din 225 de ONG din domeniul social şi 74 de administraţii publice locale, 73% din APL fiind din mediul rural. Cercetarea şi validarea rezultatelor sondajului a fost efectuată de compania de cercetări sociologice şi studii de piaţă „CBS-Axa”.