Funcţia de manager al Casei Limbii Române a fost scoasă la concurs
https://www.ipn.md/index.php/ro/functia-de-manager-al-casei-limbii-romane-a-fost-scoasa-7967_960525.html
Consiliul Municipal Chişinău a aprobat, marţi, 25 iulie, statutul Întreprinderii Municipale „Casa Limbii Române Nichita Stănescu”. La solicitarea fracţiunii comuniştilor, funcţia de manager al instituţiei a fost scoasă la concurs. Alexandru Bantoş, care până în prezent era director al Casei Limbii Române, va asigura interimatul până la desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei vacante. Consiliul Municipal a aprobat şi componenţa comisiei de concurs.
Conform statutului, scopurile de bază ale „Casei Limbii Române Nichita Stănescu” sunt învăţământul pentru adulţi şi alte forme de învăţământ, activităţi ale instituţiilor de cultură de tip club, activităţi ale bibliotecilor, inclusiv ale sălilor de lectură, precum şi editarea cărţilor, broşurilor şi altor publicaţii.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Cultură, denumirea întreprinderii a fost modificată din „Casa Limbii Române” în „Casa Limbii Române Nichita Stănescu” la solicitarea Ambasadei României la Chişinău. Totodată, prin organizarea cursurilor de studiere a limbii române, prin manifestările culturale şi ştiinţifice, instituţia contribuie la îmbunătăţirea climatului lingvistic din municipiu şi la extinderea ariei de utilizare a limbii române.
Leonid Gorceac, şef-interimar al Direcţiei Cultură, a declarat în cadrul şedinţei CMC că, anual, circa 800 de chişinăuieni studiază româna la Casa Limbii Române, dintre care aproximativ 60 la sută învaţă gratuit. Consiliul Municipal a alocat în anul curent 250 de mii de lei pentru această instituţie.
Centrul de Cultură şi Asistenţă Didactică „Casa Limbii Române” a fost creat în anul 1998.