logo

Fructelor moldovenești li se pune interdicție în Rusia


https://www.ipn.md/index.php/ro/fructelor-moldovenesti-li-se-pune-interdictie-in-rusia-7965_1094001.html

După ce Rosselhoznadzor a dat undă verde importului de mere moldovenești, Asociația horticultorilor din Rusia a solicitat prim-ministrului Mihail Mișustin limitarea importului de mere din Moldova. În acest mod,  scrie Kommersant, producătorii ruși încearcă să-și rezolve propriile probleme și nu și-ar dori concurenți în condițiile unei recolte record, notează IPN.

Autorii demersului amintesc că problema limitării sau interzicerii totale a importului de fructe străine în perioada recoltării în masă și vânzării recoltei în interiorul țării a fost discutată „la nivel de guvern”, dar până acum „rămâne nerezolvată”.

Conform scrisorii, arată sursa citată, anul acesta în Rusia a fost depozitată o recoltă record de mere, care poate fi comercializată până în vara anului 2023. Mai mult, potrivit agricultorilor, producătorii ruși sunt dezavantajați de „concurență neloială” cu străinii. „Prețul de cost este în continuă creștere, în ultimii trei ani a crescut cu 50%, iar prețul de vânzare rămâne la același nivel”, se arată în apel.

Decizia de ridicare a interdicției de import a merelor moldovenești, introdusă la 15 august 2022, a fost luată de Rosselhoznadzor la 1 decembrie 2022 și s-a referit la 20 de întreprinderi din Moldova. Alte 12 întreprinderi ale republicii au primit permisiunea de a-și plasa produsele în Rusia pe 2 decembrie. Pe site-ul Rosselhoznadzor, se spune că decizia e luată în urma unei analize, inclusiv a costurilor de producție în creștere. Producătorii ruși sunt nemulțumiți de „importurile ieftine”, dar, de fapt, mereu au suspiciat că prin Moldova are loc reexportul merelor poloneze.

IPN notează că pe parcursul anilor, atât instituțiile de resort, cât și comunitatea de experți din Moldova au prezentat dovezi concrete că interdicțiile comerciale impuse exporturilor agricole în Rusia sunt dominate de factori politici.