logo

Frizerii, farmacii și unități de comerț, închise pentru nerespectarea normelor sanitare


https://www.ipn.md/index.php/ro/frizerii-farmacii-si-unitati-de-comert-inchise-pentru-nerespectarea-7967_1074265.html

În urma controalelor efectuate pe parcursul ultimei săptămâni, autoritățile au decis să sisteze activitatea a 16 frizerii și a șapte farmacii. De asemenea, au fost închise patru instituții medicale private, printre care și o stomatologie. A fost impusă sistarea activității și a cinci unități de comerț cu amănuntul și cu ridicata. Aceasta după ce specialiștii în sănătate publică au identificat diverse încălcări ale normelor impuse pentru prevenirea noului tip de coronavirus, transmite IPN.

Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guştiuc, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în total au fost supuse verificărilor aproape 500 de unități, care prestează diverse servicii. S-a constatat că de cele mai multe ori nu s-a respectat obligativitatea de a verifica starea de sănătate a angajaților la începutul zilei de muncă. Unii angajați au fost surprinși lucrând fără mănuși, măști sau viziere. În unele unități de comerț s-a constatat aglomerare, care este strict interzisă.

El a menționat că, de asemenea, au fost întocmite 12 procese verbale de contravenție, suma amenzilor aplicate fiind de peste o sută de mii de lei.

Vladislav Cotici, director general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a declarat că inspectorii au efectuat peste 1580 de controale în unități din domeniul alimentației, fiind constatate peste 460 de neconformități. Au fost documentate și remise către poliție peste 40 de cazuri grave. Totodată, din 15 iunie, de când și-a reluat activitatea sectorul HoReCa, inspectorii au verificat 95 de unități, fiind depistate 17 neconformități, dintre care două cazuri grave.

Secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Interne, Sergiu Golovaci, a menționat că au fost mobilizați circa zece mii de angajați, inclusiv militari. Aceștia sunt prezenți în orele de vârf în stațiile de așteptare a transportului public pentru a asigura evitarea aglomerațiilor în trasnport. De asemenea, ei au grijă să nu permită intrarea în transport fără măști de protecție. În afara orelor de vârf, aceștia patrulează locurile publice. Potrivit lui, alte locuri problematice sunt piețele, deoarece nu toate persoanele dau dovadă de responsabilitate.

Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Constantin Rîmiș, s-a referit la unele interpretări eronate cu privire la activitatea sectorului HoReCa. El a precizat că sunt în vigoare restricțiile cu privire la activitatea zonelor de agrement și activitățile de agrement. De asemenea, este interzisă organizarea ceremoniilor.

Numărul total de persoane infectate cu noul tip de coronavirus în Republica Moldova a ajuns la 12 732, după ce marți, 17 iunie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a raportat un număr record de cazuri confirmate – 478. Totodată, au decedat 10 persoane.