logo

Franța, Germania și România sunt îngrijorate de evenimentele din Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/franta-germania-si-romania-sunt-ingrijorate-de-evenimentele-din-7965_1081243.html

Ambasadele Franței, Germaniei și României se arată îngrijorate de evenimentele din Republica Moldova, în special, de încercările de a schimba componența Curții Constituționale. Într-un comunicat de presa, citat de IPN, ambasadele Germaniei și Franței fac apel la atenuarea tensiunilor politice și la soluționarea dezacordurilor prin mijloace democratice, cu respectarea deplină a separării puterilor și a statului de drept.

La rândul său, Ambasada României, menționează că acțiunile unor partide politice de la Chișinău împotriva Curții Constituționale din Republica Moldova, inclusiv încercările acestora de modificare a componenței CC, denotă o lipsă de respect față de prevederile constituționale și afectează direct independența Curții Constituționale. „Reamintim tuturor actorilor politici de la Chișinău importanța consolidării statului de drept și necesitatea evitării în consecință a oricăror decizii de natură să afecteze principiile democratice”, se arată într-o postare pe Facebook.

La ședința de ieri a Parlamentului a fost anulată Hotărârea Parlamentului de numire a Domnicăi Manole în calitate de judecător la Curtea Constituțională, cu 53 de voturi ale deputaților PSRM și ale celor din platforma Pentru Moldova, din care face parte și Partidul Șor. La scurt timp, cu 56 de voturi, a fost numit în funcția de judecător constituțional Boris Lupașcu. În sala Parlamentului nu erau prezenți deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate și cei din Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. Mai devreme, aceștia au boicotat ședința în semn de protest în contextul examinării declarației PSRM și Pentru Moldova privind „uzurparea puterii de către Curtea Constituțională”.