logo

Franța anunță o contribuție de 200 mln euro în cadrul Platformei de sprijin Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/franta-anunta-o-contributie-de-200-mln-euro-in-cadrul-platformei-de-sprijin-mold-7965_1100142.html

Ministra franceză a afacerilor externe, Catherine Colonna, a anunțat la cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova o contribuție în valoare 200 de milioane de euro în plus pentru a finanța proiecte prin UNHCR, prin programul de susținere socială și prin intermediul UNICEF, transmite IPN.

Catherine Colonna a declarat că Germania, Franța, România a decis să creeze Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova în 2022 și obiectivul a fost de a oferi asistență de urgență pentru ca Moldova să depășească consecințele războiului Rusiei asupra Ucrainei. De atunci Moldova a primit ajutor și această Platformă arată un simbol de solidaritate și suport pentru Moldova.

Oficiala a menționat că acest suport a venit sub diferite forme:  granturi, finanțări, asistență tehnică, suport pentru menținerea economiei și a serviciilor sociale etc. „Situația a evoluat considerabil de când ne-am întâlnit la Paris acum un an. Moldova a înregistrat rezultate impresionante. Cu toate acestea, agresiunea Rusiei continuă, acest fapt provoacă în continuare valuri de șoc în Moldova și în Europa. În aceste condiții situația rămâne extrem de volatilă”, a menționat Catherine Colonna.

Potrivit ei, acest conflict brutal depășește resursele Moldovei și asistența Europei, asistența internațională, este necesară mai mult ca niciodată pentru a ajuta populația să depășească urmările războiului și pentru a ajuta economia să supraviețuiască și să crească.

Ministra a mai spus că Franța va continua să susțină Moldova. „Continuăm să susținem Moldova în eforturile de redresare, în eforturile de integrare europeană. Știm că acest drum este plin de provocări, dar dacă ne uităm la ce s-a îndeplinit până acum și dacă ne uităm la suportul acestei Platforme, sunt convinsă că Moldova va reuși să ajungă cu succes”, a mai spus Catherine Colonna.