Fracţiunea majoritară respinge iniţiativa AMN de a declanşa o anchetă parlamentară privind implicarea unor exponenţi ai autorităţilor în traficul de droguri
https://www.ipn.md/index.php/ro/fractiunea-majoritara-respinge-initiativa-amn-de-a-declansa-o-ancheta-parlamenta-7965_969224.html
Fracţiunea Alianţei „Moldova Noastră” (AMN) şi unii deputaţi neafiliaţi au părăsit joi, 10 aprilie, şedinţa plenară a Parlamentului în semn de protest faţă de refuzul majorităţii comuniste de a susţine formarea Comisiei parlamentare de anchetă „Pentru elucidarea legăturilor unor exponenţi ai autorităţilor centrale din R. Moldova cu traficul de droguri”. Deputaţii comunişti au afirmat că implicarea Parlamentului în ancheta desfăşurată de organele de drept ar fi ilegală, transmite Info-Prim Neo.
AMN motivează iniţiativa prin cazul recent al capturării de către poliţie a 200 kg de droguri, care indică, potrivit fracţiunii, existenţa unei reţele de traficanţi cu protecţie înaltă în administraţia de stat. Liderul AMN, Serafim Urecheanu, a făcut aluzii directe la interesele “narco-baronilor roşii” de a acumula şi din traficul de droguri cotizaţii pentru viitoarea campanie electorală a comuniştilor. Preşedintele AMN a subliniat că o anchetă parlamentară ar contribui la elucidarea acestui caz, care a prejudiciat grav imaginea R. Moldova, precum şi informarea corectă a populaţiei.
Deputatul Partidului Comuniştilor Iurie Stoicov, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea naţională, apărare şi ordinea publică, a declarat că organele de drept desfăşoară o anchetă penală şi că vinovaţii vor fi pedepsiţi. Deputatul a menţionat că implicarea Parlamentului în ancheta penală va fi ilegală.
În lipsa deputaţilor AMN, prim-adjunctul procurorului general, Vasile Pascari, a răspuns interpelării deputatului AMN Veaceslav Untilă cu privire la captura de droguri. Vasile Pascari a declarat că Procuratura Generală desfăşoară o anchetă pe acest caz în baza dosarului penal deschis la 20 martie. În cadrul urmării penale s-a stabilit că grupul criminal internaţional, din componenţa căruia fac parte patru cetăţeni turci, patru lucrători ai Direcţiei misiuni speciale a MAI şi alte persoane încă neidentificate, a fost creat în 2007.
Potrivit procurorului, reprezentanţii grupului criminal, folosind contrar legii atribuţiile de serviciu şi influenţând asupra unor colaboratori MAI, au asigurat transportarea şi punerea în circulaţie pe teritoriul R. Moldova şi a altor state a 200 kg heroină. La 29 martie colaboratorilor bănuiţi ai MAI le-a fost adusă învinuirea în contribuirea la săvârşirea infracţiunii şi folosirea ilegală a atribuţiilor de serviciu. Ulterior, instanţa de judecată a emis un mandat de arest pentru un termen de 30 zile. Investigaţia continuă, a conchis prim adjunctul procurorului general.