Fracţiunea comuniştilor cere procuraturii să investigheze utilizarea vaccinului contra gripei AH1N1 importat în R. Moldova din România
https://www.ipn.md/index.php/ro/fractiunea-comunistilor-cere-procuraturii-sa-investigheze-utilizarea-vaccinului--7965_980761.html
Deputaţii fracţiunii comuniste din Parlament, au sesizat Procuratura Generală despre importul în R. Moldova a tuturor tipurilor de vaccin contra gripei pandemice A (H1N1). Comuniştii se arată nemulţumiţi că guvernul Filat continuă să insiste asupra vaccinării populaţiei cu preparatele antigripale furnizate de România, în pofida retragerii licenţei producătorului acestui vaccin – Institutului român Cantacuzino. „Vaccinul din România este inofensiv şi eficient”, declară Ministerul Sănătăţii.
Institutul românesc „Cantacuzino”, singura instituţie din România care produce vaccinul împotriva gripei A/H1N1, a rămas recent fără licenţă, „întrucât i-a expirat standardul de bune practici de fabricaţie”, se arată într-o declaraţie a PCRM.
„Licenţa de producere a vaccinurilor a Institutului „Cantacuzino” a expirat, nu a fost retrasă, la începutul lunii februarie 2010. Institutul „Cantacuzino”, la moment, este în proces de reînnoire a licenţei de activitate”, dezminte Ministerul Sănătăţii.
Ministerul mai precizează că loturile de vaccin donate R. Moldova au fost produse în octombrie - decembrie 2009, au certificatele de control, calitatea şi declaraţiile de conformitate necesare, eliberate de autorităţile româneşti şi sunt înregistrate şi la Agenţia Medicamentului din R. Moldova.
Conform ultimelor date oferite de Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, în cadrul campaniei de vaccinare contra gripei A(H1N1) au fost imunizate peste 159.300 persoane. Până în prezent nu au fost înregistrate reacţii adverse severe după administrarea vaccinului.