logo

FOTO. Expoziţie dedicată părintelui şcolii naţionale de pictură


https://www.ipn.md/index.php/ro/foto-expozitie-dedicata-parintelui-scolii-nationale-de-pictura-7978_1031152.html

O expoziţie comemorativă dedicată pictorului Mihai Grecu a avut loc astăzi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, în ziua în care artistul considerat părintele şcolii naţionale de pictură ar fi împlinit 100 de ani, transmite IPN.



Tudor Zbârnea, directorului Muzeului Naţional de Artă, a menţionat în discursul de inaugurare a expoziţiei că aceasta este „un omagiu adus artistului Mihai Grecu, care a dominat mai multe generaţii de artişti şi este considerat şef de şcoală în spaţiul în care trăim. Expoziţia, care cuprinde 60 de lucrări din fondul muzeului, este organizată cronologic, în context retrospectiv şi redă fazele prin care a trecut artistul”.

Artistul plastic Ghenadie Jalbă, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din Moldova a menţionat că de aproximativ doi ani, UAP a iniţiat un concurs de elaborare a medaliei Mihai Grecu, 1-2 medalii vor fi acordate pe parcursul anului personalităţilor din domeniul artelor plastice care se remarcă prin activităţile sale. Medalia va fi acordată în paralel cu premiul Mihai Grecu, acordat de UAP.

Primele trei medalii, la decizia Consiliului UAP  au fost acordate Ludmilei Toma, doctor în studiul artelor, familiei - Tamarei Grecu  (fiica) şi lui Dimitrie Peicev (ginerele), pentru promovarea creaţiei artistului şi Muzeului Naţional de Artă.

La eveniment au fost prezenţi ambasadori şi membri ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, oficiali, reprezentanţi ai elitei culturale din republică: pictori, scriitori, critici de artă, jurnalişti şi studenţi ai instituţiilor cu profil artistic.

Expoziţia va fi deschisă până la 8 ianuarie, 2017.