logo

Fostul reprezentant la NATO critică proiectul noii strategii de securitate


https://www.ipn.md/index.php/ro/fostul-reprezentant-la-nato-critica-proiectul-noii-strategii-de-securitate-7978_1025652.html

Proiectul unei noi strategii de securitate elaborat de Consiliul Suprem de Securitate a intrat recent în dezbatere publică. Ivan Ene, fostul reprezentant al Ministerului Apărării la NATO, a comentat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă proiectul noii strategii spunând că-i pare ca o enciclopedie a problemelor Republicii Moldova, în care sunt enumerate prea multe lucruri inutile, transmite IPN.

Potrivit lui Ivan Ene, o strategie trebuie să identifice trei elemente-cheie: obiectivele, căile sau modalităţile de implementare şi mijloacele. „Dacă la capitolul obiective sunt enumerate multe, prea multe după mine, la modalităţi de implementare şi la mijloace practic nu este nimic. Ceea ce face viaţa uşoară pentru clasa politică care ar trebui să valideze politic acest document. Dar eu, ca cetăţean al ţării, aş vrea să văd în strategie un angajament foarte clar formulat - ce va întreprinde Parlamentul, ce va întreprinde Guvernul?”, se întreabă expertul.

Ivan Ene e de părere că dacă nu vor fi alocate mai multe resurse acestui domeniu, sistemul de securitate şi sistemul de apărare al ţării vor fi acolo unde sunt în ziua de azi. „A propos, nu înţeleg de ce este nevoie de elaborat o strategie militară, una de apărare naţională şi o doctrină militară. Deci, în textul prezent, în strategie sunt enumerate toate trei documente. Eu sunt militar şi nu înţeleg de ce avem nevoie de toate trei. Doar dacă e o tactică de derutare a potenţialilor inamici, care să se piardă prin multitudinea de strategii pe care le avem şi să nu înţeleagă clar ce va întreprinde Republica Moldova într-o situaţie de criză”, a subliniat expertul.

Ivan Ene consideră că trebuie să fie indicat clar în această strategie că Moldova va utiliza la maximum ceea ce este oferit în cadrul Parteneriatului pentru Pace - programul NATO – pentru dezvoltarea forţelor speciale. Apoi, ca mijloace, să fie formulat că se angajează guvernarea să majoreze gradual alocările pentru sistemul de securitate al ţării.