Fosta coaliţie democratică din CMC este în căutarea unei strategii comune pentru activitatea ulterioară în consiliu
https://www.ipn.md/index.php/ro/fosta-coalitie-democratica-din-cmc-este-in-cautarea-unei-strategii-comune-pentru-7965_970049.html
Fracţiunile Partidului Liberal (PL), Alianţei „Moldova Noastră” (AMN) şi Partidului Liberal-Democrat (PLDM) din fosta coaliţie democratică a Consiliului Municipal Chişinău (CMC) sunt în căutarea unei strategii comune pentru activitatea lor ulterioară în CMC, deja în calitate de coaliţie minoritară. După ce şedinţa CMC anunţată de liderul PL Mihai Ghimpu pentru ora 9 dimineaţa a zilei de marţi, 10 iunie, a eşuat din lipsa numărului minim de consilieri, liderii fracţiunilor respective au convenit că vechea coaliţie nu mai există şi au decis să se retragă pentru a discuta cum vor conlucra cu noua majoritate, transmite Info-Prim Neo.
Din cei 51 membri ai CMC la şedinţă s-au prezentat 17 consilieri PL, AMN, PLDM şi PDM. După cum fusese anunţat anterior, ceilalţi consilieri – din partea Partidului Comuniştilor (PCRM), Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD), Partidului Social-Democrat (PSD), Partidului Creştin-Umanist şi Mişcării social-politice „Ravnopravie” urmau să se întrunească în şedinţa anunţată de către Eduard Muşuc pentru ora 10.00, însă nici aceasta nu a avut loc. Mihai Ghimpu a comunicat că Eduard Muşuc (PSD) şi Alexandru Roman (PCRM) în calitate de preşedinte CMC şi, respectiv, preşedinte al şedinţei, au înaintat un demers prin care au cerut amânarea şedinţei pentru data de 19 iunie, ora 10.00.
De asemenea, Mihai Ghimpu a insistat că şedinţa de vineri, 6 iunie, nu s-a finalizat, nefiind epuizată ordinea de zi, iar deciziile luate nu au fost semnate de către preşedintele şedinţei şi contrasemnate de către secretartul CMC. Astfel, convocarea unei noi şedinţe este ilegală. Această părere a fost susţinută şi de către consilerii Corina Fusu (PL) şi Oleg Cernei (AMN), care au remarcat că reprezentantul Guvernului în CMC a făcut presiuni asupra secretarului CMC, Valeriu Didenco, să contrasemneze decizia de demitere a lui Mihai Ghimpu din funcţia de preşedinte al CMC. Corina Fusu a declarat că Eduard Muşuc s-a autoproclamat abuziv în funcţia de preşedinte al CMC la comnada PCRM, care „nu se împacă cu ideea că a pierdut controlul în capitală şi încearcă să răstoarne situaţia”.
Primarul general Dorin Chirtoacă (PL), prezent la şedinţă, a îndemnat consilierii „să nu cedeze puterea din capitală”, pentru a nu repeta situaţia din anul 1992 când conducerea democratică a Parlamentului RM şi-a dat demisia, şi „să ţină piept comuniştilor”. De asemenea, primarul a menţionat că cei 27 de consilieri care au votat demisia lui Mihai Ghimpu „au folosit ca pretext problemele chişinăuienilor pentru a lovi în democraţia din Chişinău”. Pentru că deţin deja majoritatea de voturi, ei s-ar fi putut prezenta la şedinţa de marţi, pentru a soluţiona probleme locuitorilor, a spus Chirtoacă, sugerând că aceştia sunt conştienţi că decizia lor a fost ilegală.
Pentru a debloca activitatea CMC, Mihai Ghimpu a propus să se facă uz de o decizie a CMC din 1999 prin care primarului i se atribuiau o serie de prerogative ale CMC. Respectiva decizie a fost atacată atunci de către Guvern în judecată şi ânsă a fost lăsată în vigoare de către Curtea Supremă de Justiţie. Potrivit participanţilor la şedinţă, acum o lună, Ministerul Administraţiei Publice Locale a depus o cerere de anulare a aceleiaşi decizii, care a fost din nou respinsă de instanţă. Ghenadie Gluşcenco, şef de direcţie în cadrul ministerului, a ţinut să precizeze că decizia CMC nu este valabilă fiind inferioară Legii privind administraţia publică locală, modificată de atunci de două ori.
Propunerea de a decide asupra unei noi strategii a parvenit din partea consilierilor Oazu Nantoi (PD) şi Alexandru Tănase ( PLDM). „Este clar că nu mai avem majoritatea de voturi şi trebuie să decidem cum lucrăm mai departe. Ne place nouă sau nu, va trebui ulterior să discutăm şi cu partea adversă”, a declarat Tănase. Propunerea a fost acceptată de Mihai Ghimpu. „În politică are de câştigat cel care are răbdare”, a spus el.
În alt context, consilierul AMN, Oleg Cernei a declarat că, anterior, a fost înţeles incorect de presă atunci când şi-a expus opinia privind situaţia încordată creată în apropierea sediului Primăriei vineri, 6 iunie. Astfel, formula pe care a vrut atunci s-o ofere presei a fost că mai mulţi tineri din organizaţia comsomolistă au fost văzuţi în preajma Universităţii Libere internaţionale şi nu în incinta acesteia.