logo

Fost preşedinte al Republicii Moldova despre semnarea Acordului de asociere cu UE


https://www.ipn.md/index.php/ro/fost-presedinte-al-republicii-moldova-despre-semnarea-acordului-de-asociere-cu-u-7978_1013496.html

Ex-preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, salută preconizata semnare a Acordului de asociere cu UE şi atenţionează autorităţile de la Chişinău să dea dovadă de mai multă diplomaţie în relaţia cu Federaţia Rusă. Declaraţii în acest sens fostul preşedinte le-a lansat în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Potrivit fostului şef de stat, „este pentru prima data în istoria ţării când ni se permite să alegem, până acum fiind impuşi doar să acceptăm ce ni s-a impus”. Lucinschi a comunicat că până acum Uniunea Europeană şi Statele Unite au alocat în Republica Moldova 2 mlrd 360 de mln de euro în diferite proiecte, iar 56 la sută din suma respectivă o reprezintă granturile. „Trebuie să nu ai ochi ca să nu vezi câte s-au făcut la nivel local începând cu anul 2009. Iar după semnarea Acordului de asociere Republica Moldova va avea acces la 50 de fonduri europene. Acestea reprezintă cele mai tari argumente cu care am putea convinge oamenii despre beneficiile semnării acordului”, a conchis cel de al doilea preşedinte moldovean.

Referindu-se la relaţiile cu Federaţia Rusă, fostul preşedinte a îndemnat autorităţile de la Chişinău ca să nu de pretexte de înrăutăţire a relaţiilor moldo-ruse. Noi trebuie să fim atenţi la declaraţii. Orice declaraţie trebuie să fie foarte bine cântărită. Nu prea trebuie să dăm atenţie declaraţiilor făcute de anumiţi oficiali din Federaţia Rusă. Se poate de răspuns diplomatic. Foarte important este să fim atenţi în comportare, nu trebuie de iritat vecinul nostru mare'',  şi-a argumentat poziţia Petru Lucinschi.

În cadrul aceleaşi emisiuni, fostul şef al statului a declarat că situaţia internă din Republica Moldova este foarte tensionată, iar instituţiile abilitate sunt obligate  să pună în aplicare prevederile legislaţiei. „Noi putem să avem asigurări din afara ţării, dar dacă în interior nu o să clarificăm lucrurile cu oamenii, nu o să rezolvăm nimic. Trebuie să arătăm transparenţă, trebuie să fim mai reţinuţi. Autorităţile trebuie să prevadă anumite lucruri. Atunci când cere legislaţia, trebuie să fim foarte duri şi stricţi'', a spus Petru Lucinschi.