Dumitru Pulbere, fostul președinte al Curții Constituționale, spune că în Constituție nu este indicat un termen pentru alegerea președintelui Parlamentului. Potrivit lui, partidele politice care au acces în legislativ au la dispoziție 15 zile pentru formarea fracțiunilor parlamentare. Declarațiile au fost făcute la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.
Ex-președintele Curții Constituționale spune că Legea Supremă nu operează cu termenul „coaliție”, dar cu termenul „fracțiune”. Însă acum nu se poate vorbi despre fracțiuni pentru că ele încă nu s-au format. În opinia lui, în legislativ poate fi formată orice fel de majoritate parlamentară, însă crede că nu va fi aplicată procedura de „atragere” a deputaților din alte partide.
Potrivit lui Dumitru Pulbere, prin ultima declarație făcută de înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, că nu ține de UE să intre în discuții privind formarea Guvernului și formarea coaliției, UE dă de înțeles că deputații moldoveni trebuie să formeze o coaliție în Parlament așa cum consideră ei de cuviință.
Referitor la propunerea PDM făcută blocului ACUM privind cedarea funcției de premier în viitorul Guvern, Dumitru Pulbere spune că în dezbaterile politice acest lucru nu este interzis și nu este examinată decât ca o declarație politică: „Nimic nu le împiedică să facă acest lucru”.
Politologul Boris Șapovalov consideră că dacă blocul ACUM va înainta un candidat la funcția de președinte al Parlamentului și dacă va participa la vot, atunci se poate spune că majoritatea parlamentară este formată. El amintește că votul pentru președintele legislativului este secret, iar socialiștii și-au prezentat clar poziția că nu vor vota separat, ci cu întreaga fracțiune. „Dacă ACUM va participa la alegerea președintelui Parlamentului, pentru mine e clar că va exista „Alianța pentru Integrare” în frunte cu Partidul Democrat” spune politologul.
Totodată, Boris Șapovalov spune că se poate bănui despre ce va vorbi președintele Igor Dodon în prima ședință a Parlamentului. Cel mai probabil, va îndemna deputații să reiasă din interesele statului și ale alegătorilor. Potrivit lui, șeful statului va vorbi despre neutralitate, statalitate, politica externă echilibrată – punctele de bază pe care el le promovează.