logo

Forumul Economic de la Sankt Petersburg: viziuni contrarii la intervale scurte de timp


https://www.ipn.md/index.php/ro/forumul-economic-de-la-sankt-petersburg-viziuni-contrarii-la-intervale-7978_1041979.html

Astăzi, Agenția de presă IPN inițiază un nou ciclu de materiale menite să faciliteze o mai bună înțelegere de către cetățeni a principalelor mesaje politice, lansate în spațiul public de către actorii politici relevanți din Republica Moldova. Ciclu are genericul „Contracararea propagandei interne și externe prin informare corectă și dezavuarea acesteia” și reprezintă continuarea logică a două proiecte realizate pe parcurs de mai mulți ani de către IPN. Primul proiect reprezintă ciclul de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu suportul Fundației germane Hanns Seidel. În cadrul celui de-al doilea, Agenția a realizat și va continua să realizeze știri de pe principalele emisiuni de dezbateri de seară de la toate posturile TV din țară, cu publicarea acestora la primele ore ale dimineții următoare. Ținuta știrilor respective este una corectă, prin care declarațiile politice sunt redate întocmai așa cum au fost formulate. Ciclul lansat astăzi ne va ajuta să ne descurcăm în dedesubturile afirmațiilor oficiale și intereselor reale ale persoanelor cu drept de decizie, dar și cu datorie de răspundere în fața societății moldovenești pentru declarații și acțiuni. Privite în ansamblu, produsele mediatice IPN asigură redarea nepărtinitoare a declarațiilor, precum și delimitarea informației de opinie. 
---

În perioada 24-26 mai 2018, la Sankt Petersburg, s-a desfășurat Forumul Economic Internațional sub denumirea promițătoare „Edificarea Economiei Încrederii”. Postul de televiziune NTV-Moldova ne-a informat despre mesajele tranșante transmise de șeful statului, Igor Dodon, în cadrul Forumului. Cel mai important mesaj a fost reiterat în diferite formate ale evenimentului, inclusiv în cadrul discuției cu președintele Dumei de Stat al Federației Ruse, Veaceslav Volodin, și i-a fost adresat mediului de afaceri din țara gazdă a forumului – „Economia moldovenească este deschisă pentru investitorii ruși”. Iar stimulent în acest sens servește faptul că „Moldova poate prezenta interes pentru business-ul rusesc prin faptul că țara noastră are încheiat Acord de Liber Schimb atât cu țările CSI, cât și cu Uniunea Europeană (DCFTA), dar și cu Turcia; impozitele pentru agenții economici din Moldova sunt aproape egale cu cele din Rusia, iar rezidenții celor 7 Zone Economice Libere se bucură de mai multe privilegii etc.”.

Mesajul șefului statului adresat mediului de afaceri din Federația Rusă este cât se poate de corect și adecvat. Totuși, un lucru principial, omis de NTV și Serviciul de Presă al Președinției, se cere remarcat. Este vorba despre discrepanța izbitoare a mesajului din acest an față de cel din anul precedent. În cuvântarea din cadrul ședinței plenare, din 3 iunie 2017, Igor Dodon a pus accentele de o manieră absolut diferită. Potrivit presei ruse, acea cuvântare a fost, de fapt, dedicată celei de a zecea aniversări a cuvântări de la Munchen a președintelui rus Vladimir Putin. Principalele teze ale cuvântării domnului Igor Dodon au fost după cum urmează: epoca lumii unipolare a luat sfârșit; globalizarea impusă în perioada lumii unipolare trebuie înlocuită cu glocalizarea, care ia în considerare particularitățile economiilor naționale; Moldova are valori diferite de cele ale lumii occidentale; Acordul de Asociere și de Liber Schimb (DCFTA) al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este unul înrobitor, piața moldovenească fiind invadată de produse europene, fapt ce subminează dezvoltarea economii moldovenești; este principial ca Moldova să se izbăvească de globalizare și, în cadrul glocalizării, să se alăture spațiului de care este istoric și cultural atașată (Uniunea Eurasiatică); sancțiunile economice impuse Rusiei de către Occident sunt nelegitime și contraproductive etc.     

Din cele menționate putem ușor desprinde că la un an distanță de la pledoaria glocalizării, la forumul de la Sankt Petersburg, ședințele plenare s-a desfășurat fără participarea domnului Igor Dodon, dar cu participarea „rechinilor” globalizării, liderilor celor mai dezvoltare țări ce formează paianjenișul lumii globalizate, incluzând-o pe Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar. În aceste circumstanțe, domnul Igor Dodon a descoperit avantajele Acordului de Asociere, incluzând DCFTA, pentru Republica Moldova și eventualele relații cu mediul de afaceri rusesc. Totuși, e mare păcat că șeful statului n-a avut și nu are curajul să menționeze că eventuala cooperare cu mediul de afaceri rusesc este pusă în pericol de embargoul impus în 2013 de Federația Rusă țării noastre exact pentru intenția de semnare a Acordului de Asociere șu DCFTA. Domnia sa a avut curajul să admonesteze Occidentul la forumul din 2017 pentru sancționarea Rusiei, cauzate de anexarea Crimeii și subminarea securității regionale, dar iată pentru sancțiunile absolut nefondate ale Rusiei împotriva propriei țări, curaj nu are. Acesta este tributul pentru glorificarea tezelor de la Munchen ale Președintelui Vladimir Putin.

Și mai este un lucru demn de observat. Înainte de invita mediul de afaceri rusesc în Republica Moldova pentru o eventuală beneficiere de pe urma DCFTA, domnul Igor Dodon ar face bine să-și îndemne colegii din Partidul Socialiștilor să elimine de programul politic al formațiunii clauza privind denunțarea Acordului de Asociere și a DCFTA. Care ar fi sensul business-ul rusesc să investească în economia Moldovei pentru a beneficia de DCFTA, dacă domnul Igor Dodon prorocește victoria absolută a socialiștilor la parlamentarele de la sfârșitul anului curent, care au programată anularea DCFTA?    

Experții IPN