logo

„Forța Fermierilor” solicită o întâlnire urgentă cu conducerea țării


https://www.ipn.md/index.php/ro/forta-fermierilor-solicita-o-intalnire-urgenta-cu-conducerea-tarii-7966_1088843.html

Membrii Asociației „Forța Fermierilor” solicită o întâlnire urgentă cu conducerea țării, în frunte cu președintele Maia Sandu și își exprimă disponibilitatea să conlucreze cu autoritățile pentru a identifica cele mai eficiente mecanisme de sprijin în domeniul agro-alimentar.

Într-o conferință de presă la IPN, Sergiu Stefanco, agricultor, a spus că muți se află deja în câmp, practic a început semănatul, dar situația în agricultură este dramatică. Agricultorii au avut întâlniri cu reprezentanții statului, dar de la vorbe nu s-a trecut la fapte. Nu este clar cum agricultorii vor face față creșterii prețurilor la produsele fitosanitare, îngrășăminte, combustibili. Este timpul ca statul să pună pe cântar ce este mai important acum: să construiască drumuri, sisteme de canalizare, să renoveze școli, grădinițe sau, pe fonul a ceea ce se întâmplă în Ucraina, să se îngrijească de securitatea alimentară a țării, a remarcat agricultorul.

E timpul de „pornit motoarele” pentru a produce în țară, nu doar a consuma. Agricultorii solicită să se întâlnească cu conducerea țării pentru a avea discuții despre problemele agricultorilor și cum pot fi rezolvate acestea.

Andrei Dînga, agricultor din Ștefan-Vodă, a menționat că în sectorul agro-industrial se atestă o „furtună economică”. Îngrășămintele sunt scumpe și sunt greu de găsit, motorina este foarte costisitoare. Se atestă „dezmățul monopoliștilor” pe piețele de cereale. Totul este împotriva agriculturii și a producătorilor.

Andrei Dînga spune că e firesc să se implice statul, să ajute agricultorii și astfel să se îngrijească de securitatea alimentară a țării. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fermierii falimenta, iar consumatorul final se va confrunta cu creșterea prețurilor.


Vadim Cebanu, fermier din raionul Rezina, spune că nu există o viziune și o politică care să ajute agricultorii. Deși agricultura stă la temelia siguranței alimentare a țării. De aceea, e nevoie de dialog cu conducerea țării.

Mihai Gribincea, fermier din Hâncești, spune că raioanele din centru și sud, care au fost afectate de secetă în 2020, o duc acum și mai greu ca atunci. Agricultorii mizează pe buna conștiință și apelează la autorități să intervină prompt. În câteva zile începe campania de însămânțare a câmpurilor și fără ajutorul statului  în toamnă există riscul ca oamenii să ajungă fără alimente pe masă.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.