logo

Forța Fermierilor cere moratoriu la penalitățile pe creditele producătorilor de cereale și culturi oleaginoase


https://www.ipn.md/index.php/ro/forta-fermierilor-cere-moratoriu-la-penalitatile-pe-creditele-producatorilor-7966_1098261.html

Asociația Forța Fermierilor cere convocarea imediată a unei ședințe cu prim-ministrul Republicii Moldova și introducerea urgență, prin decizia CSE, a unui moratoriu, până la 31 decembrie, la calcularea penalităților, dobânzilor de întârziere și altor comisioane ce țin de achitarea datoriilor către toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii care cultivă preponderent cereale și culturi oleaginoase, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, Forța Fermierilor menționează că în ultimele săptămâni, fermierii au monitorizat evoluția prețurilor la cereale și oleaginoase, atât pe piață internă, cât și în regiune și constată că din tot bazinul Mării Negre în Moldova sunt cele mai joase prețuri la grâu, orz și rapiță. Chiar și în Ucraina un kilogram de grâu costă în medie 2,9 lei, pe când în Moldova acesta este de 2,5 lei. În general, în toate țările Europei de Est, în afară de Moldova, se atestă un trend de majorare ușoară a prețurilor la grâu, orz și rapiță.

Chiar dacă recolta culturilor de primă grupă este mai bună comparativ cu anul precedent, cu prețurile actuale la materia primă agricultorii suportă pierderi enorme, care variază între 3-6 mii per hectar de cereale de primă grupă. Forța Fermierilor mai spune că, imediat după începutul recoltării culturilor de primă grupă, s-a pornit procesul hărțuirii financiare a producătorilor agricoli din partea creditorilor și, spre regret, compensațiile care le sunt promise sunt mizere și alocarea acestora mai și întârzie.

Agricultorii cer necalcularea, până la 31 decembrie, a penalităților la executarea obligațiunilor față de bugetul public național pentru agricultorii micro, mici și mijlocii care produc preponderent cereale și culturi oleaginoase, precum și interzicerea blocării conturilor acestora. De asemenea, interzicerea până la 31 decembrie, a executării silite a obligațiunilor fermierilor micro, mici și mijlocii care produc preponderent cereale și culturi oleaginoase, precum și inițierii procesului de insolvență împotrivă acestora. Producătorii mai cer Consiliului Concurenții să se autosesizeze pe problema prețurilor mici de achiziționare a culturilor de primă grupă comparativ cu prețurile în regiune, în vederea investigării existenții unui acord de cartel.