logo

Forța Fermierilor anunță reluarea protestelor


https://www.ipn.md/index.php/ro/forta-fermierilor-anunta-reluarea-protestelor-7967_1099052.html

Asociația Forța Fermierilor anunță reluarea protestelor imediat după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua, prin deplasarea agricultorilor cu tehnică agricolă în capitală. Totodată, va fi convocat un Congres al agricultorilor, la care să fie analizată situația în sectorul agrar în contextul crizelor din anii 2022-2023, unde va fi formulată poziția civică a agricultorilor în raport cu guvernarea sau cu unii reprezentanți ai acestei, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă emis de asociație se menționează că premierul Dorin Recean așa și nu s-a întâlnit cu agricultorii. Aceștia nu mai cred în bunele intenții ale autorităților și declară că guvernarea poartă o parte mare de vină pentru criza profundă în care a fost aruncat sectorul agrar. Seceta, apoi și războiul din Ucraina, scumpirea materiei prime și perturbarea lanțurilor logistice i-a pus la grea încercare pe agricultori. Probleme similare au avut și agricultorii din toate țările bazinului Mării Negre, dar în acele state autoritățile la timp au aplicat măsuri de sprijin. În Moldova însă Guvernul practic a lăsat agricultorii de unii singuri în față greutăților care au apărut în circumstanțe care absolut nu au depins de ei.

Toate propunerile asociației Forța Fermierilor privind necesitatea introducerii stării de urgență în agricultură, restructurarea datoriilor, adresarea către parteneri externi după ajutor, protejarea pieței interne ect. fie au fost ignorate, fie reacția a fost tardivă. Suma de 200 de milioane de lei alocată recent pentru compensații la prima grupă este de șase ori mai mică decât cea necesară. Acești bani vor ajunge doar la o parte din fermieri și cu mare întârziere.

Forța Fermierilor mai spune că a cerut acțiuni care nu implică cheltuieli suplimentare, precum introducerea unui moratoriu  pe o perioada scurtă la achitarea datoriilor agricultorilor fată de creditori. Însă, autoritățile nu au acceptat. Majoritate a membrilor asociației sunt de părere că guvernarea, prin inacțiunile sale, susține procesul distrugerii agricultorilor micro, mici și mijlocii în interesul unui grup restrâns de magnați transnaționali care urmăresc transformarea Moldovei în moșia lor și care deja, conform investigațiilor jurnalistice, controlează peste 40 procente din toate terenurile agricole ale țării.