Doi dintre fondatorii Liceului „Prometeu-Prim”, Stepan Cioclea și Nicu Roman, vin cu asigurări că vor elimina toate obstacolele în desfășurarea procesului educațional. De asemenea, au îndemnat părinții care au copii la acest liceu să verifice legalitatea acțiunilor întreprinse de fostul director, Aurelian Silvestru, iar pedagogii să nu contribuie la tensionarea situației și să nu pună în pericol procesul de studii.
Într-o conferință de presă la IPN, Roman Nicu consideră că, spre regret, toți au devenit victimele orgoliului unei singure persoane. „Domnul Aurelian Silvestru refuză să plece din funcție și din cauza aceasta ne-a manipulat pe toți, a creat un nou liceu, a stârnit părinții, a periclitat începerea unui nou an de studii”, a spus fondatorul. Potrivit lui, Aurelian Silvestru nu mai este în acest moment administrator al liceului, cu toate că dânsul afirmă contrariul, refuză să predea ștampila. „Aurelian Silvestru comite o ilegalitatea majoră, dumnealui nu ține cont de lege. Ceea ce face dumnealui se numește un atac raider”, a declarat Roman Nicu.
Roman Nicu mai spune că atât el, cât și celălalt fondator, Stepan Cioclea, au interdicția de a intra în clădirile liceului din str. Nicolae Iorga, deși dețin 89% din proprietate. Clădirile din Nicolae Iorga sunt proprietatea a trei entități: Primărie, câteva edificii sunt puse în fondul statutar al liceului „Prometeu-Prim”, altă serie de clădiri este în proprietatea Centrului Experimental Prometeu SRL. „Afirmațiile domnului Silvestru că clădirile aparțin altcuiva nu se confirmă documentar. Or, noi punem primatul legii în frunte”, a declarant Roman Nicu.
Pentru soluționarea conflictului fondatorii afirmă că vor merge pe calea legală. Acum desfășoară tratative atât cu profesorii liceului, cât și cu profesori dinafară pentru a asigura cadrul didactic necesar la începutul anului școlar.
Asociatul declară că cererile de demisie pe care le-au scris profesorii îi sunt adresate lui Aurelian Silvestru, care din 3 iulie nu mai este director. Același lucru se întâmplă și cu contractele părinților care vor să se transfere de la Liceul „Prometeu-Prim” la Liceul „Prometeu Pro-Talent”, fondat recent de Aurelian Silvestru.
Stepan Cioclea, care deține 52% din acțiuni, a declarat că, din cauza managementului nepotrivit al lui Aurelian Silvestru, în 2010-2013 Liceul „Prometeu-Prim” s-a pomenit într-o criză acută financiară. Salariile nu erau plătite la timp și existau datorii la buget. În urma tratativelor, asociații au decis să reformeze liceul prin separarea, către Aurelian Silvestru, a școlii primare, iar dânșii doi au preluat pachetul de control în liceu, cota lui Aurelian Silvestru micșorându-se de la 60% până la 11%. Acest fapt a avut loc în iunie 2014. Apoi a urmat o renovare și modernizare esențială a bazei materiale și didactice a liceului. În liceu s-au investit sume de ordinul milioanelor de lei.
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a adresat o invitație celor trei fondatori, precum și reprezentanților lor legali, la o discuție în vederea medierii și soluționării amiabile a conflictului. Invitația este pentru vineri, 23 august. Cei doi fondatori spun că vor merge la întrevedere. De asemenea, vor avea adunări deschise cu părinții.
Directorul Liceului „Prometeu-Prim”, Aurelian Silvestru, a fost demis din funcție pe 2 iulie printr-un ordin al celorlalți doi fondatori, aprobat în cadrul Consiliului fondatorilor, care a avut loc în lipsa lui Aurelian Silvestru. Ulterior a fost organizat un concurs pentru această funcție, care a fost câștigat de Tatiana Verdeș, prorector pentru activitatea științifică la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”. Cadrele didactice ale liceului au declarat că acel concurs a fost ilegal. La începutul acestei săptămâni, Aurelian Silvestru a anunțat că toți profesorii și personalul auxiliar au demisionat in corpore, luni, 19 august. Începând cu 3 septembrie, aceștia vor fi angajați la Liceul „Prometeu Pro-Talent”, o nouă entitate creată de el.