logo

Fondatoarea unei companii spune că este victima unor decizii judecătorești frauduloase


https://www.ipn.md/index.php/ro/fondatoarea-unei-companii-spune-ca-este-victima-unor-decizii-judecatoresti-fraud-7967_1042410.html

Iulia Deleu, fondatoarea companiei „Iunitex”, susține că a devenit victima ilegalităților oligarhilor și funcționarilor din sistemul judecătoresc. Agentul economic care își dezvoltă o afacere cu mari dificultăți și cheltuieli, timp de 20 de ani, este ținta atacului raider din partea oligarhilor susținuți de sistemul corupt judecătoresc, a declarat ea într-o conferință de presă la IPN.

Iulia Deleu a relatat că în anul 2013 compania sa a încheiat, în calitate de beneficiar, un contract cu ABC „Gurmandis” SRL, în calitate de investitor. Este vorba despre un contract de investiții în construcție, în baza căruia investitorul și-a asumat obligația de a transfera beneficiarului suma de un milion de euro, iar beneficiarul se obliga să construiască un centru comercial în municipiul Chișinău și să transmită investitorului în proprietate spațiul comercial de la parter și subsol, inclusiv și ½ din cotă-parte din terenul aferent construcției.

Iulia Deleu a menționat că, potrivit contractului de investiții, părțile au convenit că, în caz de necesitate de finanțare pentru finalizarea construcției, investitorul garantează finanțarea suplimentară în sumă de 300 de mii de euro, cu condiția achitării unei dobânzi în mărime de 10% anual. Fondatoarea „Iunitex” susține că există acte bancare care demonstrează să investitorul a transferat beneficiarului un milion de euro și finanțări suplimentare în mărime de 200 de mii de euro, deși și-a asumat obligația să transfere 300 de mii de euro.

„Investitorul, urmărind scopuri meschine, intenționat nu a transferat în contul beneficiarului suma totală a finanțării suplimentare, însă peste șase luni după darea obiectivului în exploatare și transmiterii cotei în proprietate și peste nouă luni după executarea lucrărilor, investitorul a inventat că diferența sumei de finanțare suplimentară constituie costul unor lucrări care, chipurile, urmau a fi executate de beneficiar, dar au fost executate de antreprenorii investitorului”, a spus Iulia Deleu.

Potrivit antreprenoarei, în toamna anului 2015 investitorul a hotărât să impună beneficiarului sumele achitate antreprenorilor săi și a întreprins acțiuni neîntemeiate de executare a dreptului de ipotecă și falimentare intenționată a companiei „Iunitex” cu scopul deposedării de imobilul construit. În baza deciziei Curții de Apel Chișinău din 7 iunie anul curent, colegiul de judecători a dat undă verde infractorilor să deposedeze „Iunitex” de imobil și să îl transmită silit în posesia „Gurmandis” pentru înstrăinarea ulterioară și utilizarea mijloacelor bănești obținute din vânzare la stingerea datoriei și obligațiilor la contractele de investiții și de ipotecă.

Alexandru Banari, președintele asociației „Justețe”, a declarat că asistăm la o justiție defectuoasă. „Spre regret, Curtea de Apel Chișinău, după părerea mea, a emis o hotărâre vădit ilegală, deoarece în instanța de apel nu au fost prezentate careva probe și dovezi care n-ar fi fost cercetate prima instanță. Doar rolul instanței de apel este de a verifica legalitatea hotărârilor expuse în prima instanță, a circumstanțelor, a aplicării corecte normele de drept, a concluziilor”, a notat Alexandru Banari.

Prezent la conferință, președintele Asociației Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina, Anatolie Caraman, a menționat că a studiat documentele companiei „Iunitex” pentru că nu poate rămâne indiferent la astfel de ilegalități. „Iunitex cere 300 de mii de euro, ei (Gurmandis) dau doar două sute, iar o sută de mii îi cheltuie, ca mai apoi să aibă pretext de a înainta acțiune în judecată. Este o șmecherie. În judecată deposedează Iunitex-ul de imobil”, a mai spus Anatolie Caraman. În opinia sa, este vorba despre un atac raider.