logo

Foaia de parcurs pentru ameliorarea competitivităţii va fi prezentată până pe 15 octombrie


https://www.ipn.md/index.php/ro/foaia-de-parcurs-pentru-ameliorarea-competitivitatii-va-fi-prezentata-pana-pe-15-7966_1008168.html

Foaia de parcurs pentru ameliorarea competitivităţii Republicii Moldova urmează să fie prezentată Guvernului în variantă finală până pe 15 octombrie. În cadrul unor consultări finale asupra proiectului, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a precizat că documentul prevede ajustări ce rezultă din negocierile pentru crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu Uniunea Europeană, transmite IPN.

„Acţiunile incluse în Foia de parcurs ţintesc constrângerile din comerţ, administrarea  fiscală şi vamală, domeniul afirmării unei concurenţe loiale pe piaţă. De asemenea, au fost evidenţiate probleme le ţin de pregătirea cadrelor pentru întreprinderi, de implementarea inovaţiilor în producţie, ce trebuie să facem pentru a moderniza infrastructura”, a menţionat vicepremierul.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, pentru a spori competitivitatea fiecărei întreprinderi, a economiei în ansamblu, este nevoie de eforturi conjugate. Majoritatea acţiunilor incluse în Foaia de parcurs urmează a fi realizate în a doua jumătate a anului curent şi în 2014.

Sergiu Harea, şef de direcţie la Camera de Comerţ şi Industrie, a apreciat că un asemenea document era necesar. În opinia sa, perioada rezervată pentru implementarea acţiunilor din Foia de parcurs este  restrânsă. Mediul de afaceri va avea nevoie nu doar de susţinerea financiară a partenerilor de dezvoltare, a donatorilor externi, ci şi de cea consultativă.

Raisa Bejan de la Asociaţia producătorilor de zahăr a spus că, deşi producătorii de zahăr fac exporturi pe piaţa  UE (circa 30% din volumul total) şi pretenţii la calitate nu sunt,  există mult de lucru pentru ca ei să devină competitivi pe piaţa comunitară. Există necesitatea de retehnologizare continuă, de  reducere a cheltuielilor de producţie şi de sporire a productivităţii.

În ceea ce priveşte competitivitatea mediului de afaceri la nivel de ţară, Raisa Bejan a spus că mulţi agenţi economici depun eforturi să devină competitivi. Dar sunt şi din cei care stau şi aşteaptă ca să vină cineva să schimbe lucrurile. Agenţii economici ar trebui ca să  conteze, în primul rând, pe forţele proprii, iar statul ar trebui să ofere o atenţie mai mare domeniului educaţiei, inclusiv economice.