FMI va condiţiona noul acord cu Moldova, Mihai Ghimpu
https://www.ipn.md/index.php/ro/fmi-va-conditiona-noul-acord-cu-moldova-mihai-ghimpu-7966_978249.html
Spicherul Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al R. Moldova, a declarat luni, 12 octombrie, într-o emisiune la Radio Moldova că noul acord semnat cu FMI va fi unul „foarte condiţionat” de către partenerul de dezvoltare al Moldovei, transmite Info-Prim Neo.
„Va trebui să acceptăm, aşa cum suntem, în sărăcia noastră, un şir de condiţii anevoioase, solicitate de FMI. Fără acest acord niciun donator extern nu ne va oferi finanţare ca să depăşim consecinţele crizei şi ale guvernării anterioare”, a spus preşedintele Parlamentului.
Potrivit lui Ghimpu, un stat, în care economia e bazată pe consum, pe perceperea taxelor de la import şi pe remitenţe, nu poate înregistra rezultate durabile. Trebuie să fie promovate reforme, îmbunătăţit climatul de afaceri şi pus accentul pe atragerea investiţiilor în toate ramurile economiei naţionale.
Preşedintele interimar al ţării a mai subliniat că actuala guvernare doreşte ca UE să spună clar care este perspectiva de integrare europeană a Moldovei. În timpul apropiat trebuie să fie utilizate posibilităţile pe care le oferă Uniunea Europeană Moldovei prin parteneriatul estic. Sursele financiare vor alocate ţărilor participante la acest aranjament în funcţie de proiectele prezentate.
În ce priveşte finanţarea din partea Federaţiei Ruse, Ghimpu a spus că nu există un document prin care – precum susţinea ex-preşedintele Vladimir Voronin şi primele persoane din guvernul anterior – Federaţia Rusă va acorda Moldovei un credit de
500 mln dolari.
Există decizia Dumei de Stat a Rusiei, privind acordarea unui credit de 150 mln dolari şi disponibilitatea a fost confirmată la întâlnirile bilaterale, în contextul summitului CSI la Chişinău. Condiţiile vor fi analizate. Dacă banii nu vor fi alocaţi anul acesta, va fi necesară o nouă decizie a Dumei, a mai spus Mihai Ghimpu. Potrivit spicherului, mijloacele respective, dacă vor fi contractate, vor utilizate pentru acoperirea deficitului bugetar, care se apreciază că ar putea fi în 2009 de circa 8 mlrd lei.