FMI nu renunţă la privatizarea „Moldtelecom”
https://www.ipn.md/index.php/ro/fmi-nu-renunta-la-privatizarea-moldtelecom-7966_968955.html
Până la finele lunii septembrie 2008, Guvernul urmează să selecteze, în baza unui concurs deschis, un consultant care va evalua modalităţile de privatizare a companiei „Moldtelecom”, transmite Info-Prim Neo.
Angajamentul este prevăzut în Memorandumul cu privire la Politicile Economice şi Financiare (MEFP) pentru 2008, după examinarea căruia, la 12 martie, Consiliul Directorilor Executivi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a decis acordarea R. Moldova a unui nou împrumut de 18,6 mln dolari.
Privatizarea „Moldtelecom”-ului este o condiţie mai veche a FMI. În octombrie 2002, preşedintele Vladimir Voronin promitea să vândă compania Reţelei Orăşeneşti de Telefonie din Moscova (MGTS). Însă deja în luna noiembrie a aceluiaşi an, Comisia guvernamentala pentru privatizarea "Moldtelecom"-ului a respins oferta financiara a MGTS. Investitorul rus a propus doar 20 milioane USD pentru dreptul de a deţine 51 la suta din pachetul de acţiuni al operatorului de telefonie fixă.
Guvernul spera să obţină cel puţin 60 milioane USD din privatizarea monopolului de telefonie fixă. Partea rusă a refuzat însa să majoreze oferta.
Pentru a-l face mai atractiv, în iulie 2006, Agenţia Naţională pentru reglementări în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI) i-a acordat „Moldtelecom”-ului, contra la 8 mln USD, licenţa de prestare a serviciilor de telefonie mobilă în standard CDMA 2000, care este valabilă timp de 15 ani. Astfel operatorul de telefonie fixă a creat întreprinderea-fiică de telefonie mobilă „Unite”.
Pe parcursul anului 2007 şi la începutul lui 2008, Guvernul şi-a vândut pachetele de acţiuni în companii cu capital majoritar de stat, însă evită să includă în această listă întreprinderile mari cum ar fi „Moldtelecom” sau „Tutun-CTC", considerând că pentru acestea sunt necesare proiecte de privatizare individuale.
La finele anului trecut, Gheorghe Ursachi, directorul general al SA "Moldtelecom", estima că preţul întreprinderii ar trebui să constituie 1 mlrd USD, dat fiind faptul că operatorul are circa 1 mln de abonaţi.
Moldova îşi dezvoltă la moment relaţiile cu FMI în baza Mecanismului de finanţare pentru reducerea sărăciei şi creşterea economică (PRGF). Împrumutul decis la 12 martie va majora până la 124,7 mln USD suma creditelor acordate în cadrul Mecanismului, aprobat la 5 mai 2006 pe o durată de trei ani.