FMI examinează modalităţile prin care Guvernul R. Moldova ar putea face faţă şocurilor externe
https://www.ipn.md/index.php/ro/fmi-examineaza-modalitatile-prin-care-guvernul-r-moldova-ar-putea-face-fata-socu-7966_962762.html
Săptămâna curentă, la Chişinău se află într-o vizită de lucru un expert al Fondului Monetar Internaţional de la Washington, SUA, care examinează modalităţile prin care Guvernul R. Moldova ar putea face faţă, pe termen mediu, şocurilor externe.
Reprezentantul permanent al FMI în R. Moldova, Johan Mathisen, a declarat că expertul va mai propune Guvernului şi soluţii pentru aplanarea acestor şocuri pe termen lung.
Potrivit lui Mathisen, şocurile externe au creat un deficit financiar de 50 mil. USD, iar donatorii s-au angajat să contribuie la înlăturarea acestui deficit financiar în cadrul şedinţei Grupului Consultativ de la Bruxelles. „Banii donatorilor vor fi ca o asigurare financiară pentru RM pentru a-şi atinge scopurile macroeconomice a programului economic, prin realizarea unor sarcini economice, cum ar fi reducerea ratei inflaţiei şi completarea rezervelor valutare.
Consiliul Executiv al FMI a apreciat eforturile Guvernului de a păstra stabilitatea macroeconomică în pofida şocurilor externe, a mai spus Mathisen. Astfel, Consiliul FMI a decis majorarea fondurilor destinate RM de la 120 de milioane până la 167 de milioane USD. De asemenea, decizia consiliului prevede că cea de-a doua tranşă care va fi disbursată RM va fi de 48,2 mil. dolari. Până în prezent au fost disbursate 17,2 mil. USD.
Mecanismul de finanţare a creşterii economice şi reduceri sărăciei (PRGF) este mecanismul de creditare al FMI cu regim preferenţial pentru statele cu venit mic. Rata dobânzii pentru creditele în baza PRGF constituie 0,5 la sută, creditele sunt pe un termen de 10 ani şi o perioadă de graţie de 5,5 ani. Disbursările vor avea loc la fiecare 6 luni, iar după fiecare tranşă va avea loc o evaluare din partea FMI.