FMI condiţionează continuarea finanţării R. Moldova cu promovarea unor reforme complexe
https://www.ipn.md/index.php/ro/fmi-conditioneaza-continuarea-finantarii-r-moldova-cu-promovarea-unor-reforme-co-7966_959405.html
R. Moldova trebuie să asigure independenţa deplină a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) asupra politicii monetare, iar Guvernul nu va mai putea fi creditat direct de către BNM. Acestea sunt doar unele cerinţe înaintate de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru ca RM să poată beneficia de întregul credit oferit de Fond.
Reprezentantul permanent al FMI la Chişinău, Johan Mathisen a menţionat, vineri, 19 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, că în conformitate cu noul Acord semnat cu RM, Guvernul trebuie să-şi transfere depozitele sale din băncile comerciale la BNM, cu excepţia conturilor Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Casei Naţionale de Asigurări Sociale, fondurilor speciale şi de rezervă. La fel, FMI solicită administrarea eficientă a patrimoniului public, lichidarea Consiliului Creditorilor prin transmiterea funcţiilor sale către organele fiscale, modernizarea sectorului financiar, îmbunătăţirea mediului de afaceri, privatizarea Băncii de Economii etc.
„Toate aceste obiective vor putea fi obţinute doar dacă paralel cu Programul macroeconomic aprobat de FMI vor fi implementate reforme şi în alte domenii, precum sistemul judiciar, agricultura, lupta contra corupţiei şi altele”, susţine oficialul.
Mathisen a menţionat că Programul cu FMI îi va permite RM să se lanseze pe o cale de creştere economică de durată, care va fi bazată atât pe investiţii locale, cât şi externe. Potrivit lui, acesta deja a dat unele rezultate. Datorită aprobării Programului, Clubul de la Paris a acceptat reeşalonarea datoriilor externe ale R. Moldova, oferindu-i posibilitatea de a utiliza circa 100 mil. USD nu pentru deservirea datoriei externe, ci pentru satisfacerea celor mai urgente necesităţi ale ţării.
Consiliul executiv al FMI, a aprobat, la 5 mai curent, un nou Acord cu R. Moldova, pe termen de trei ani, în baza Mecanismului pentru Reducerea Sărăciei şi Creştere Economică, în valoare de circa 118,2 mil. USD. Prima tranşă în sumă de 16,9 mil. USD din creditul FMI a fost debursată la 10 mai şi va fi utilizată pentru menţinerea stabilităţii monedei naţionale şi balanţei de plăţi, precum şi pentru situaţii de criză. De asemenea, o parte din credit va utilizată pentru realizarea obiectivelor Strategiei de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei (SCERS).
Creditele FMI sunt acordate în regim preferenţial, cu o rată a dobânzii de 0,5 la sută, pe un termen de 10 ani şi o perioadă de graţie de 5 ani. Debursările vor avea loc la fiecare 6 luni, iar după fiecare tranşă va avea loc o evaluare din partea FMI.