Flori la Piatra Comemorativă din PMAN
https://www.ipn.md/index.php/ro/flori-la-piatra-comemorativa-din-pman-7965_998666.html
Membri ai Partidului Liberal, însoţiţi de simpatizanţii formaţiunii, au depus, dimineaţă, flori la Piatra Comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale, comemorând astfel evenimentele din 28 iunie 1940, transmite Info-Prim Neo.
„Acum noi, copii celor care au suferit în urma ocupaţiei, ne batem între noi. Unii ca să menţinem adevărul, să avem unde depune o floare, alţii împotriva pietrei (Piatra Comemorativă din PMAN, n.r.), împotriva adevărului. Poate va veni o zi când Dumnezeu îi va lovi cu o bâtă aşa de tare, încât să nu mai continue să promoveze toată politica asta de umilinţă”, a declarat preşedintele PL, Mihai Ghimpu.
Potrivit liderului liberal, Piatra Comemorativă din PMAN va înlocuită curând cu un monument demult planificat, după ce va instalat şi monumentul deportaţilor în scuarul Gării Feroviare. „N-o să ridice nimeni piatra de aici, până când nu se va ridica monumentul, nici chiar cu ajutorul instanţelor de judecată”, a spus Mihai Ghimpu.
„Data de 28 iunie1940 este ziua ocupaţiei sovietice pe pământul basarabean, pe care o comemorăm în fiecare an. Populaţia ţării a fost prostită timp de 200 de ani de comunişti şi socialişti prin politica antiromânească pe care au promovat-o”, a menţionat Gandraman Simion, participant la eveniment.
„Cu 72 de ani în urmă a început nu eliberarea noastră, ci dimpotrivă, ocuparea neamului basarabean. Nu avem mare bucurie în urma acelor evenimente pentru că aşa-zisa lor eliberare nu ne-a adus prea mult bine, pentru că de atunci s-au început foametea, deportările şi toate subjugările sovietice asupra noastră”, susţine Maria Herţa, susţinătoare a PL, soţia unui fost deportat.
„Doar PL are demnitatea de a spune adevărul, iar această piatră (Piatra Comemorativă din PMAN, n.r.) semnifică lacrimile şi sângele celor care au pătimit în urma ocupării sovietice din '40”, a adăugat Sava Herţa, fost deportat în Siberia.
La 28 iunie 1940 trupele ruseşti au intrat pe teritoriul Basarabiei, ca urmare a pactului de neagresiune dintre Germania şi Rusia, Ribbentrop-Molotov, încheiat la 23 august 1939. În 2010, când Mihai Ghimpu deţinea interimatul funcţiei de preşedinte al ţării, a semnat un decret prezidenţial prin care 28 iunie a fost declarată Ziua ocupaţiei sovietice. Ulterior, la 12 iulie, Curtea Constituţională a declarat decretul neconstituţional.