logo

Floarea-soarelui, între socotelile de acasă și prețul pe piața mondială


https://www.ipn.md/index.php/ro/floarea-soarelui-intre-socotelile-de-acasa-si-pretul-pe-7966_1101886.html

Prețurile pe piața mondială a uleiului de floarea sunt în scădere, dar trendul încă nu s-a manifestat în Republica Moldova, transmite IPN cu referință la Iurie Rija, director executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Chiar dacă la bursele de pe mapamond prețurile au căzut în ultimele două săptămâni cu 5 la sută, ceea ce înseamnă o reducere de 40 de dolari, de la 860 la 820/tona, în sărbătorile de iarnă uleiul în Moldova se vinde la aceleași prețuri ca și înainte. Iurie Rija afirmă că trendul pesimist pentru producători se va menține, influențat, în special, de acțiunile celor doi mari jucători din arealul Mării Negre, Ucraina și Rusia.

În decembrie 2023, când Rusia a amenințat că va ataca navele care se îndreaptă spre/dinspre porturile ucrainene, din țara vecină au fost exportate aproape 672 de mii de tone de ulei de floarea-soarelui, ceea ce a depășit cu 25 la sută cifra din noiembrie și a devenit volumul maxim lunar transportat din ianuarie 2022. În același timp, conform datelor preliminare, Rusia a exportat în 2023, peste 10,5 milioane de tone de producție uleioasă, ceea ce este cu 29% mai mult decât în 2022.

În defavoarea producătorilor autohtoni sunt și cotațiilor petrolului Brent, care au revenit din nou în trendul „ursului”, plasându-se în intervalul 76,6-77,3 dolari pe baril. Conform unor previziuni, spune Iurie Rija, este posibilă o cădere până la 73,6 USD pe baril de Brent.

Cât privește piața internă, din 4 ianuarie 2024, traderii dau la fața locului în regiunile centrale 6,45 lei/kg cu TVA, ceea ce echivalează cu 340 $/t fără TVA, fabrica din Bălți - la 6,725 lei/kg cu TVA (echivalent cu 355 $/t fără TVA). Totuși, conform prognozei, în viitorul apropiat este necesar să ne așteptăm la o scădere a prețului la floarea-soarelui cu cel puțin 0,10-0,15 lei/kg, în concordanță cu modificările globale ale prețurilor la uleiul de floarea soarelui pe piețele mondiale.

În aceste condiții fermierii moldoveni sunt tentați să se uite peste Prut, unde, de exemplu, „Prutul S.A. Galați” achiziționează floarea soarelui adusă la fabrică la un preț de 398 de dolari/tona, dar transportarea ei din regiunile centrale ale Republicii Moldova până la destinație este de aproximativ 65 de dolari, ceea ce face ca afacerea să devină neprofitabilă.

Privind și mai departe, prețurile din Bulgaria în condițiile DAP (livrare/descărcare în locul stabilit de fabrică) ademenesc cu 440 USD la Dobrich, dar exportul se poate face doar cu licență și aceasta creează alte impedimente.

Un alt factor negativ este deficitul de transport, dar unii comercianți (Ancom Agro SRL, Anvar-com SRL) au recurs la o nouă metodă de transportare a semințelor de floarea-soarelui - prin ambalarea lor în saci mari, folosind camioane cu prelată, care anterior mergeau fără încărcătură în direcția Bulgaria/Turcia.

În complexitatea acestor împrejurări, care dacă nu e una, e alta, an de an, producătorii agricoli autohtoni ar trebui să-și gestionează mai eficient rezervele de materii prime. Însă marea lor majoritate nu prind momentul și scapă perioada celui mai bun preț, preferând să-și depoziteze produsele în speranța de a obține un preț și mai mare, în timp ce la bursele mondiale se prefigurează deja o scădere.

Iar atunci când prețul efectiv scade, vânzările sunt marcate de disperare. De exemplu, în a doua jumătate a lunii decembrie, când prețurile la floarea soarelui au crescut peste 7 lei/kg, piața nu a înregistrat o maximă ofertă. Această situație evidențiază importanța unei abordări mai strategice și mai prudente a gestionării stocurilor. Producătorii agricoli ar trebui să țină cont în mod activ de tendințele pieței globale și, cel mai important, să ia măsuri proactive atunci când există indicii de posibile reduceri de preț pentru a minimiza pierderile și a maximiza profiturile, afirmă Iurie Rija.