logo

Finlanda va împărtăși Moldovei experiența de răspuns la acțiuni hibride


https://www.ipn.md/index.php/ro/finlanda-va-impartasi-moldovei-experienta-de-raspuns-la-actiuni-7965_1110674.html

Finlanda este gata să partajeze cu Republica Moldova experiența sa de răspuns la acțiuni hibride. Or în contextul alegerilor parlamentare din acest an sunt de așteptat acțiuni hibride și latente din partea Rusiei. O spune ministra afacerilor externe a Finlandei, Elina Valtonen, care precizează că alegerile libere și corecte reprezintă un drept fundamental, transmite IPN.

Aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova, în calitatea sa de președinte în exercițiu al OSCE, Elina Valtonen, a declarat că Republica Moldova este o țară importantă, nu doar pentru Finlanda, dar și pentru OSCE în întregime. „Suntem aici pentru a vă sprijini în această situație actuală, critică din punct de vedere energetic”, a notat Valtonen.

Ministra finlandeză a menționat că decizia Gazprom-ului de a stopa furnizarea de gaze în Republica Moldova vine să submineze stabilitatea economică și politică a țării și să slăbească securitatea în întreaga regiune. Potrivit oficialei, lipsa gazelor și în consecință a energiei electrice denotă cât de multă „grijă” are Rusia față de oameni.

În altă ordine de idei, Elina Valtonen a felicitat poporul Republicii Moldova pentru rezultatele alegerilor din anul trecut. „Moldova a votat în favoarea viitorului în Uniunea Europeană și puteți conta pe Finlanda în sprijinul parcursului european. Este un pas care va fi în beneficiul tuturor oamenilor și care va facilita și relațiile de afaceri. Avem foarte mult potențial acum și pe viitor, pe care îl vom putea folosi, inclusiv în relațiile noastre dintre țări”, a mai spus ministra finlandeză.

Vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, a declarat că relațiile bilaterale moldo-finlandeze sunt foarte bune, constructive și se dezvoltă într-un ritm ascendent.

„În contextul demarării negocierilor de aderare la UE, suntem siguri că vom avea o cooperare strânsă pe plan bilateral, dar și multilateral, cu accent pe fortificarea cadrului juridic bilateral, intensificarea relațiilor economice și creșterea volumului comercial între țările noastre – lucruri de care ne-am asigurat în cadrul discuțiilor”, a adăugat Mihai Popșoi.