logo

Finanțarea serviciului seismic nu trebuie să depindă de finanțarea instituțională, declarație


https://www.ipn.md/index.php/ro/finantarea-serviciului-seismic-nu-trebuie-sa-depinda-de-finantarea-7967_1071491.html

Actualmente, activitatea serviciului seismic este vulnerabilă. Chiar dacă a fost adoptată hotărârea Guvernului privind finanțarea instituțională, nu este clar modul de finanțare a serviciului seismic. Este important ca finanțarea acestuia să nu depindă nici de finanțarea instituțională, nici de concursul de proiecte, ci să fie stabilită aparte. Declarații în acest sens a făcut Igor Nicoară, director al Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, în cadrul unei prelegeri publice, transmite IPN.

„Cu asta noi ne-am adresat către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, știm că am fost auziți, dar la moment noi suntem încă în așteptare. La moment nu cunosc care este volumul de finanțare pentru anul care deja a început de mai bine de o lună”, a spus Igor Nicoară.

Directorul Institutului mai spune că lipsește finanțarea permanentă pentru procurarea echipamentelor noi și a componentelor necesare pentru menținerea funcționării stațiilor seismice. Echipamentele se apropie de uzură naturală pentru că au o vechime de 10 ani.  „Suntem uneori nevoiți să menținem utilajul mai vechi, cu calculatoare mai vechi, cu softul mai vechi, care nu se mai deservesc de producător”.

O problemă foarte mare este cea a cadrelor. Salarizarea în domeniu este absolut neatractivă pentru tineri. Totodată, cadre în domeniul geofizicii în Moldova niciodată nu s-au pregătit, toate fiind pregătite în afara republicii. Igor Nicoară susține că ar fi necesare burse speciale, dar și contracte speciale de muncă pentru oamenii din sector.

Alte necesități ce nu țin de activitatea Institutului se referă la asigurarea securității pe teritoriului Republicii Moldova. „Nu se practică lucrări de consolidare a clădirilor în situații de risc, ceea ce ar putea duce la consecințe tragice în caz de cutremur”.

Pentru a diminua riscul seismic, potrivit lui Igor Nicoară, este necesară perfecționarea cadrului normativ ce asigură proiectarea și construcția imobilelor cu rezistență seismică pe teritoriul țării, armonizarea lui cu normele UE. E necesară expertiza fondului existent pentru a determina gradul real de rezistența seismică a acestuia având ca prioritate obiectivele precum școli, spitale, grădinițe etc. De asemenea, este nevoie de formarea mecanismelor economice ce ar asigura reducerea riscului seismic și sporirea securității seismice a populației. „Dacă acestea vor fi implementate, pierderile vor fi diminuate foarte considerabil”, a declarat Igor Nicoară.