Finanţarea partidelor politice în campaniile electorale anteriore s-a desfăşurat cu încălcări, CEC
https://www.ipn.md/index.php/ro/finantarea-partidelor-politice-in-campaniile-electorale-anteriore-s-a-desfasurat-7965_972709.html
Campaniile electorale anterioare s-au desfăşurat cu încălcări ale legislaţiei în ceea ce priveşte finanţarea partidelor politice. Despre aceasta a anunţat secretarul Comisiei, Iurie Ciocan, în timpul unui seminar destinat trezorierilor şi secretarilor generali ai partidelor politice, precum şi reprezentanţilor administraţiei publice locale, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit lui Ciocan, au fost despistate cazuri când partidul politic nu avea raporturi instituţionale cu televiziuni, ziare sau tipografii şi toate operaţiunile de plasare a publicităţii electorale, de exemplu, se efectuau prin intermediul membrilor formaţiunii politice. „Atunci aceste datorii rămâneau neacoperite, iar ulterior agenţii economici respectivi stingeau datoriile partidului, a declarat Iurie Ciocan, adăugând că „acest lucru crează condiţii de inegalitate între partidele politice”.
De asemenea, sursa citată a menţionat că dacă un partid este finanţat prin transfer sau efectuează anumite tranzacţii bancare, de multe ori se întârzie cu achitarea plăţilor. „Se termină campania electorală, dar partidele politice mai au cozi neachitate, sume de bani netransferate pentru servicii publicitare în ziare, la televiziune, la tipografie”, a menţionat secretarul CEC.
„Deseori partidele politice obţin donaţii în bani, iar aceştia sunt duşi în geantă, în valiză, în saci, iar rapoartele financiare se întocmesc ulterior”, a declarat Ciocan. La verificarea acestora, membrii CEC au descoperit de multe ori că pe lista donatorilor figurează persoane care nici nu au sursele de venit menţionate, minori sau persoane care nici nu cunoşteau despre faptul că sunt donatori. În urma controalelor efectuate de Inspectoratul Fiscal s-a depistat că persoane în etate, care de fapt nici nu aveau surse de venit, figurau ca donatori de câte 50-60 de mii de lei, a mai spus secretarul CEC.
La sfârşitul anului 2007, deputaţii PCRM şi PPCD au votat o lege care prevede ca începând cu 1 iulie 2009, partidele politice din Republica Moldova care vor intra în Parlament după alegerile din 2009 să fie finanţate şi de la bugetul de stat, iar din 2011 şi partidele care au obţinut nu mai puţin de 50 de mandate de consilieri raionali la alegerile locale.
Suma de bani din bugetul de stat alocată pentru finanţarea partidelor politice va constitui 0,2 % din veniturile bugetare preconizate pentru anul bugetar respectiv.
Documentul a fost criticat de opoziţie, reprerentanţii acesteia menţionând că legea respectivă nu este în stare să asigure dreptul cetăţenilor la libera asociere, iar alţii că ea ar fi fost adoptată într-o variantă favorabilă doar majorităţii parlamentare actuale.