Aproape 30% dintre cetățenii Republicii Moldova au declarat, în cadrul Recensământului, că se confruntă cu dificultăți de vedere, chiar dacă poartă ochelari sau lentile de contact. Dintre aceștia, 6% se confruntă cu dificultăți mari de vedere sau incapacitate totală de vedere, transmite IPN.
16,6% din populația cu vârsta de 65 de ani și peste au raportat dificultăți mari de vedere, iar 0,9% au declarat incapacitate de a vedea.
10,9% din persoanele recenzate au menționat că au dificultăți de auz, chiar și atunci când folosesc aparate auditive. 2,2% au raportat dificultăți mari de auz sau incapacitate totală de a auzi. În grupa de vârsta de 65 de ani și peste, 8,2% au raportat dificultăți severe de auz și 0,4% incapacitate totală de a auzi.
Și în cazul problemelor severe de vedere, și celor de auz procentul femeilor este mai mare decât al bărbaților.
Din populația recenzată, 19,4% de persoane au raportat dificultăți de mobilitate, inclusiv dificultăți la mersul pe jos sau la urcarea scărilor. În populația cu vârsta de 65 de ani și peste, 23,3% au raportat dificultăți mari de mobilitate, iar 3,7% nu puteau deloc merge sau urca scările.
10,1% din persoanele recenzate au raportat dificultăți de memorie sau concentrare. Procentul femeilor care se confruntă cu dificultăți severe de memorare sau incapacitate totală de a memora este practic similar cu cel al bărbaților –1,8% și, respectiv, 1,9%.
Recensământul s-a desfășurat în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024, fiind recenzate 2,4 milioane de cetățeni. BNS a prezentat în această săptămână primele rezultate preliminare.