logo

Fiecare al cincilea cetățean din țară nu are bani nici pentru strictul necesar, BOP


https://www.ipn.md/index.php/ro/fiecare-al-cincilea-cetatean-din-tara-nu-are-bani-7967_1079872.html

Peste 63% din populația țării crede că lucrurile merg într-o direcție greșită în Republica Moldova, iar peste 22% consideră că direcția este una corectă. Datele se regăsesc în Barometrul Opiniei Publice, prezentat de Institutul de Politici Publice.

Peste 13% din respondenți nu au știut să răspundă la această întrebare, iar peste 1% nu au oferit un răspuns, a precizat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, într-o conferință de presă la IPN.

Cetățenii au fost întrebați în ce măsură sunt mulțumiți de situația economică din țară. Cei mai mulți – 37% – s-au declarat nu prea mulțumiți. Puțin peste 29% s-au declarat nici mulțumiți, nici nemulțumiți, iar 26,8% – deloc mulțumiți. Destul de mulțumiți de situația economică din țară se declară 3,5%, iar foarte mulțumiți – doar 0,2%.

BOP arată că 8,4% din respondenți sunt foarte mulțumiți sau destul de mulțumiți de veniturile familiei. 31,5% din intervievați au declarat că veniturile le ajung pentru un trai decent, însă nu își permit cumpărarea unor lucruri mai scumpe. Alți 39,3% au spus că veniturile le ajung doar pentru strictul necesar. Aproape 20% din respondenți au spus că nu le ajung veniturile nici pentru strictul necesar. „Adică, fiecare al cincilea cetățean de la noi din țară nu are bani nici pentru strictul necesar. Sigur că acest răspuns este unul subiectiv”, a precizat Arcadie Barbăroșie.

Întrebați despre entitățile în care au încredere, biserica rămâne tradițional pe primul loc, fiind urmată de primărie, armată, președintele țării și poliție.

La un referendum la care votanții ar avea de ales între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, 43% ar selecta prima opțiune, iar 27% – pe cea de a doua. 24% dintre respondenți nu au dorit sau nu au știut ce să răspundă, iar 6% au declarat nu ar participa la plebiscit.

Cercetarea a fost realizată, în perioada 28 ianuarie-14 februarie, pe un eșantion de 1 108 persoane. Datele au fost colectate, prin realizarea interviurilor față în față. Marja de eroare este de +/-3%.