„În 2014, aproximativ 75% din deciziile judecătoreşti au fost lăsate în vigoare după examinarea de către instanţele superioare, iar circa 25% au fost anulate sau modificate”, a constatat în cadrul emisiunii online „Fără mituri”, la pan.md, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, transmite IPN.
Poalelungi a precizat că, „dacă deciziile unui judecător sunt anulate de o instanţă superioară, atunci acesta, de obicei, este tras la răspundere disciplinară”.
„Faptul că un sfert din deciziile judecătoreşti sunt anulate, nu înseamnă că în ţară domneşte fărădelegea. În 25% din cazuri Curtea Supremă de Justiţie are o altă opinie, diferită de cea a primei instanţe. Acest lucru poate însemna lipsă de profesionalism, erori, încălcarea normelor imperative de către judecătorii instanţelor inferioare”, a explicat preşedintele CSJ.
Mihai Poalelungi este sigur că „toţi judecătorii care adoptă decizii şi sentinţe greşite şi care au făcut acest lucru deliberat ar trebui traşi la răspundere penală”.