logo

Festivitate de omagiere a 660 de ani de la întemeierea Statului Moldovenesc, la Președinție


https://www.ipn.md/index.php/ro/festivitate-de-omagiere-a-660-de-ani-de-la-intemeierea-7965_1046800.html

În Sala Mare a Președinției, în care primul Parlament a semnat Declarația de Independență, urmează să fie amenajată o galerie cu fotocopii ale principalelor documente fondatoare ale țării și cu imagini ale principalelor personalități care au contribuit, de-a lungul veacurilor, la consolidarea statalității moldovenești. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon în cadrul unei festivități organizate sâmbătă, 2 februarie, la Președinție, cu ocazia aniversării a 660-a de la întemeierea Statului Moldovenesc, transmite IPN.

„Astăzi, ne-am convocat în această sală pentru a sărbători un eveniment istoric crucial – fondarea statalității moldovenești, care a avut loc în 1359, acum 660 de ani. Este un jubileu semnificativ, care demonstrează că năzuința de a avea propriul stat are o istorie foarte veche, de peste jumătate de mileniu”, a declarat președintele Igor Dodon, care a făcut o trecere în revistă a unor momente decisive ale istoriei timpurii. Șeful statului a menționat că „în contextul doctrinelor tradiționaliste și contemporane despre stat și națiune, Moldova a avut și are toate caracteristicile unui stat distinct, a cărui populație de bază au fost moldovenii, purtători ai identității, limbii, culturii, mentalității și memoriei istorice moldovenești”.

Igor Dodon susține că astăzi, este deosebit de important ca oamenii de stat, oamenii de știință, oamenii de cultură, toți cetățenii să cunoască istoria statalității moldovenești, să studieze paginile ei dramatice și frumoase. „Am încredere că va veni timpul când vom avea și noi o sărbătoare a concilierii naționale, asemeni francezilor și rușilor. Or, trebuie să conștientizăm că, indiferent de viziunile noastre politice, ideologice, avem o singură Patrie și o singură Țară – Moldova”, a mai spus șeful statului.

„Acum 660 de ani pe harta Europei, în 1359 a apărut un nou stat – Țara Moldovei – parte al căruia am fost de la înființare, recunoscut în context internațional la 2 februarie 1365. dezvoltându-se în condiții istorice complicate, poporul nostru, pe parcursul secolelor, și-a păstrat tendința de statalitate, tendința de identitate națională – moldoveni și limba maternă, limba moldovenească, iar statul și-a îndeplinit misiunea sa, la nivel regional, în toate perioadele de existență”, a notat fostul vicepreședinte al Parlamentului și ex-președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș.

Prezent la eveniment, cel de-al doilea președinte al țării, Petru Lucinschi, a declarat că acest eveniment este un prilej de a trece în revistă istoria foarte complicată, dar și de a discuta ce ar fi de făcut pentru dezvoltarea statului, ca el să devină prosper și confortabil pentru a trăi în el. În opinia sa, ceea ce se întâmplă azi este ceva ieșit din limitele bunului simț, care poate avea consecințe nefaste. Societatea este divizată și în condițiile unei divizări, marcate chiar și de ură, este imposibil să construiești ceva. Fostul șef de stat a menționat că oamenii trebuie să fie uniți în jurul unei cauze, dar astăzi acest lucru nu se reușește. Oamenii trebuie să aibă o încredere în viitor, pentru că lipsa de perspectivă îi determină să plece din țara lor. Cât ține de discuțiile despre relația și unirea cu România, Petru Lucinschi consideră că este nevoie de un proiect, care trebuie discutat, împreună cu istorici la nivelul Uniunii Europene, pentru a stabili modul de dezvoltare al celor două țări, în opinia sa, înrudite, cu aceeași limbă, cultură, dar bazat pe respect reciproc. Conceptul de relații bune cu Estul și cu Vestul, neutralitatea, sunt poziții corecte, a mai spus ex-președintele Republicii Moldova.

Cu prilejul evenimentului, șeful statului, Igor Dodon, a semnat un decret de acordare a distincțiilor de stat mai multor personalități.