Fenomenul traficului de copii din R. Moldova în Rusia este obiectul unui studiu al OIM
https://www.ipn.md/index.php/ro/fenomenul-traficului-de-copii-din-r-moldova-in-rusia-este-obiectul-unui-studiu-a-7967_961718.html
Fenomenul traficului de copii dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă face obiectul unui studiu realizat de o fundaţie rusească, „Institutul economiei oraşului”, sub egida Secţiei europene a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (SE OIM), scrie presa rusească.
Studiul face parte din proiectul „Combaterea traficului de copii cu scop de exploatare prin muncă şi sexuală în Balcani şi Ucraina” (PROTECT CEE). Scopul proiectului este de a analiza piaţa acestui domeniu, baza legislativă şi practicile moderne de combatere a acestui fenomen, practicate de ambele state, precum şi studierea experienţei de adaptare a copiilor, victime ale traficanţilor, din ţările donatoare.
În cadrul proiectului va fi efectuată chestionarea experţilor din ambele state – reprezentanţi ai Guvernului, Dumei de Stat, administraţiilor şefilor de stat, specialişti ai organizaţiilor preocupate de combaterea acestui flagel. Totodată, vor fi chestionaţi copii din R. Moldova care au fost victime ale traficului. Se planifică să fie efectuată analiza factorilor care stau la baza acestui fenomen atât în ţara-donator, cât şi în ţara-recipient.
În finalul proiectului, va fi totalizată experienţa mondială, rusească şi moldovenească în cercetarea problemei traficului cu fiinţe umane, în vederea identificării practicii optime de prevenire a acestui fenomen, de reducere a proporţiilor acestuia. Totodată, va fi elaborat un şir de recomandări privind optimizarea colaborării celor două state în vederea identificării şi repatrierilor copiilor din R. Moldova.
Activităţile în cadrul proiectului „Studierea pieţei traficului de copii” vor fi finalizate către anul 2007.
Solicitată de Info-Prim Neo, Ala Lipciu, corespondent naţional al OIM în Moldova, a precizat că exploatarea copiilor prin muncă a devenit o preocupare serioasă pentru factorii de decizie dintr-o serie de ţări membre ale Pactului de Stabilitate, atât la nivel naţional, cât şi la cel internaţional, iar Biroul Internaţional al Muncii (BIM) prin Programul Internaţional pentru Eliminarea Muncii Copiilor (IPEC)
s-a angajat să-şi extindă activitatea în zonă.
Programul urmează să contribuie la eliminarea celor mai grave forme ale muncii copiilor prin dezvoltarea abilităţilor tehnice şi a capacităţii organizatorice a guvernelor, a sindicatelor şi patronatelor, ONG-urilor şi a altor parteneri de a formula şi implementa politici şi programe de sprijin direct care să faciliteze prevenirea, protecţia, retragerea din muncă, reabilitarea şi reintegrarea copiilor.
R. Moldova, împreună cu Albania, România şi Bulgaria sunt ţări partenere în cadrul acestui program, în valoare de 2,2 mil. dolari, iar Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Macedonia, Serbia şi Muntenegru şi Slovenia au statut de ţări afiliate. Programul a fost lansat în 2004 şi are o durată de implemnetare de 4 ani.
Potrivit datelor SE OIM, traficul de copii, orientat din R. Moldova spre Rusia, precum şi implicarea lor în cele mai grave forme ale muncii, a început cu mai bine de 10 ani în urmă şi către începutul sec. XXI a atins proporţii îngrijorătoare.