logo

Femeile vor fi notificate automat privind efectuarea screening-ului cervical


https://www.ipn.md/index.php/ro/femeile-vor-fi-notificate-automat-privind-efectuarea-screening-ului-7967_1093361.html

Femeile din Moldova vor fi identificate și notificate automat privind efectuarea screening-ului de col uterin prin intermediul unui sistem informațional automatizat „Registrul de screening cervical”. Registrul va oferi posibilitatea să urmărească fiecare caz în mod organizat și va contribui la identificarea etapei de pre-cancer sau cancer la paciente. Femeile eligibile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 ani urmează să ajungă la tratamentul necesar în limita unor termeni prestabiliți. Despre aceasta a anunțat medicul ginecolog Diana Văluță, șefa Unității de Coordonare a Implementării Screening-ului de Col Uterin, Institutul Mamei și Copilului, transmite IPN.

În cadrul evenimentului de prezentare a rezultatelor Maratonului virtual „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!”, medicul a menționat că registrul se bazează pe sistemul informațional al asistenței medicale primare unde toată populația este introdusă conform listelor medicilor de familie. Fiecare femeie eligibilă va fi anunțată prin intermediul unui apel telefonic, sms sau prin rețele de socializare. În discuție cu medicul de familie, pacienta va anunța decizia sa privind modalitatea de invitație la screening de col uterin. Screening-ul va fi efectuat o dată la trei ani, atunci când persoana este testată negativ. În cazul în care rezultatul este pozitiv, femeia va fi chemată o dată la șase luni sau mai des.

„Am intrat în faza de implementare a programului. Noi instruim medicii de familie să utilizeze acest instrument. Am reușit să învățăm asistența medicală primară din Chișinău, continuăm în teritoriu. Atunci când vom familiariza toate instituțiile medicale cu acest instrument, mecanismul va deveni funcțional pentru femeile noastre. Ne-am propus termeni de implementare a mecanismului de la jumătate de an până la 12 luni”, a explicat medicul.

Natalia Plugaru, reprezentanta adjunctă a Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), a menționat importanța prevenirii cancerului de col uterin și încurajării femeilor de a face testul citologic în scop profilactic. Prin intermediul Maratonului virtual „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!” desfășurat recent în Moldova a fost făcut un apel către femei ca ele să facă testul și să informeze din surse veridice.

Reprezentanta UNFPA Moldova a spus că mai există provocări în rândul femeilor și frica de rezultatul testului. „Noi ne-am dorit să transmitem prin mesaje simple informații către femei ca să meargă și să facă acest screening. Indiferent de rezultatul primit, pozitiv sau negativ, ele trebuie să fie sigure că la etapele pre-canceroase acest lucru poate fi tratat. Noi vom continua să investim în sistemul de sănătate, pentru că este important să menținem calitatea serviciului, vom investi în echipament, în calitatea prelevării, în specializarea medicilor, în sistemul de colectare a datelor și în monitorizare”, a spus ea.

Natalia Plugaru a afirmat că prin intermediul partenerilor și mass-media campania de informare va continua, mai ales în mediul rural. „Aceasta campanie ne-a arătat că femeile din mediul rural fie nu au acces la sursele de informație, fie se află în zone mai distanțate de unitățile medicale. Ele sunt cele mai vulnerabile în acest sens. Este important să ajungem la aceste femei cu informație și mesajul necesar ca să-și facă testul citologic și să prevină cancerul de col uterin”, a conchis reprezentanta UNFPA Moldova.

Anual, în Republica Moldova, cu stări pre-canceroase ale colului uterin sunt diagnosticate 600-700 de femei, iar 300–350 de femei primesc diagnosticul de cancer cervical.