logo

Femeile şi-au schimbat abordarea faţă de violenţa în familie


https://www.ipn.md/index.php/ro/femeile-si-au-schimbat-abordarea-fata-de-violenta-in-familie-7978_1007831.html

În prima jumătate a acestui an, numărul cazurilor raportate de violenţă în familie a crescut cu peste 80%, în comparaţie cu primele şase luni ale anului trecut. Procurorul Lilia Agapie, din cadrul Procuraturii Căuşeni, a declarat pentru IPN că femeile şi-au schimbat abordarea faţă de violenţă şi au început să apeleze tot mai mult la organele de protecţie. Ordonanţa de protecţie încet, dar sigur devine solicitată, pentru că la modul practic oferă victimei protecţie şi descurajează agresorii.

Procurorul de Căuşeni, Ion Oboroceanu, spune că femeile au început să conştientizeze riscurile şi consecinţele maltratărilor. Ee înţeleg că nu mai pot trăi marginalizate, abuzate şi cu frică. Procurorul a mai spus că anterior agresorii erau sancţionaţi doar cu amendă. Pe lângă faptul că aceasta era nesemnificativă pentru agresor, mai şi era plătită din bugetul familiei. Astăzi, în 24 de ore de la sesizare, instanţa de judecată emite ordonanţă de protecţie şi agresorul este izolat de victimă pe o perioadă de 90 de zile.

În primele luni ale acestui an au fost emise peste 300 de ordonanţe de protecţie.

Pe parcursul a câtorva luni, Inspectoratul General al Poliţiei a organizat o sesiune de instruire a poliţiştilor de sector privind fenomenul violenţei în familie. Poliţiştii au fost familiarizaţ cu legislaţia în domeniu, intervenţia şi rolul poliţiei în emiterea, executarea şi supravegherea ordonanţei de protecţie. Sesiunile vor continua şi în perioada următoare. 550 angajaţi ai poliţiei vor fi instruiţi în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie.

Raportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru sărăcie extremă şi drepturile omului, Magdalena Sepulveda, care şi-a prezentat recent raportul preventiv asupra monitorizării situaţiei din Republica Moldova, a remarcat că violenţa în familie continuă să fie privită ca o problemă privată, inclusiv de către cei care aplică legea, ceea ce încurajează abuzurile asupra femeilor.