42 de femei cu dizabilități și femei în familiile cărora trăiesc persoane cu dizabilități din raioanele Strășeni și Fălești au fost informate care sunt tipurile de violență, urmările unui abuz, și cum să se apere de un agresor, dar și la ce instituții se pot adresa pentru a putea beneficia de sprijin. Instruirile au fost organizate în cadrul inițiativei „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, realizată de Asociația „Motivație” din Moldova în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
„Ca urmare a acestor traininguri, femeile au devenit mai informate, au devenit mai capacitate și au înțeles că nu sunt doar ele cele care se ciocnesc sau trăiesc zi de zi cu grijile lor, ci mai sunt și alte femei, care trăiesc cu aceleași necesități, trăiesc în aceleași condiții. Și astfel ele au devenit mai deschise”, a menționat Natalia Codrean, coordonatoarea proiectului, în cadrul unei conferințe de presă de la IPN.
Tot în cadrul proiectului, 44 de femei cu dizabilități și femei în familiile cărora trăiesc persoane cu nevoi speciale din raioanele Strășeni și Fălești au beneficiat de suport psihologic la distanță. Susținerea emoțională a avut loc prin intermediul telefoniei și altor canale de comunicare (Viber, Skype, Messenger).
„Suportul psihologic nu a avut loc doar la tema violenței. Femeile au putut să discute cu psihologii orice subiect de care ele aveau nevoie, orice problemă. Noi am abordat acest ajutor un pic altfel, pentru că psihologul a fost cel care a făcut primul pas”, a menționat Natalia Codrean.
Locuitori a șase localități din raioanele Strășeni și Fălești au fost sensibilizați să manifeste un comportament non-violent față de persoanele cu nevoi speciale.
Inițiativa a cuprins și un studiu realizat pentru a vedea care sunt necesitățile reale, atât ale comunității în general, cât și a persoanelor cu dizabilități. A fost un sondaj-pilot, concentrat pe două regiuni, raioanele Fălești și Strășeni, dar care arată care este situația în general în Republica Moldova, care este percepția comunității față de persoanele cu dizabilități. În cadrul acestei cercetări, au fost intervievate mai multe persoane atât din mediul rural, cât și din cel urban, de diferite vârste și sexe.
Aproximativ 23% dintre femeile și 18% dintre bărbații intervievați au fost martorii unui caz de violență în copilărie față de mama lor. Aproximativ 56% din bărbați și 46% dintre femei cred că situațiile de conflict în familie trebuie să rămână un subiect privat, chiar dacă acestea implică situații de violență.