logo

Federaţia Rusă are o politică proactivă în Tiraspol odată cu extinderea UE şi NATO


https://www.ipn.md/index.php/ro/federatia-rusa-are-o-politica-proactiva-in-tiraspol-odata-cu-extinderea-ue-si-na-7978_1006030.html

Federaţia Rusă are o politică proactivă în regiunea transnistreană a Republicii Moldova odată cu extinderea şi apropierea Uniunii Europene şi NATO. Adevăratul conflict politic nu este între Republica Moldova şi Tiraspol, ci între Republica Moldova şi Rusia, iar Parlamentul Republicii Moldova ar trebui să dea dovadă de seriozitate şi abordare corectă. De această părere a fost directorul Institutului Independent de Studii Strategice, analistul politic, Nicolae Chirtoacă, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Pe parcursul a 20 de ani nimic nu s-a schimbat. Ar trebui să tragem anumite învăţăminte din toate perioadele când guvernările au încercat să rezolve acest conflict”, a spus Nicolae Chirtoacă. Potrivit acestuia, tensiunea actuală din Transnistria este creată pe jumătate artificial de către Federaţia Rusă, însă politicienii Republicii Moldova nu vor ieşi cu idei proaspete şi viziuni proactive pentru rezolvarea problemei transnistrene.

Analistul afirmă că declaraţia ministrului apărării, Vitalie Marinuţa, despre faptul că Republica Moldova este gata de a riposta în cazul unui atac armat este una corectă. Acesta a spus că, pentru prima dată în ultimii ani, ministrul apărării a avut curajul de a apăra integritatea ţării. În schimb, unele partide politice, în loc să fie preocupate de  această problemă esenţială pentru Republica Moldova, fac spectacol politic.

Politologul Vasile Croitoru a spus că Federaţia Rusă priveşte Transnistria drept o pârghie de blocare a extinderii UE şi NATO. De asemenea, acesta consideră că la un moment dat Transnistria ar putea servi drept piesă de schimb în cadrul unor negocieri serioase ale Rusiei cu UE sau NATO.