logo

Fără asistenţa FMI va fi greu de acoperit găurile din buget, economist


https://www.ipn.md/index.php/ro/fara-asistenta-fmi-va-fi-greu-de-acoperit-gaurile-din-buget-economist-7966_1019431.html

Fără o asistenţă externă din partea Fondului Monetar Internaţional şi a altor donatori legaţi cu FMI, va fi greu de acoperit găurile din buget, în condiţiile în care previziunile privind finanţarea bugetului sunt destul de sumbre. Constatarea aparţine economistului Iurie Morcotîlo, de la Centrul analitic Expert Grup.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de IPN, Iurie Morcotîlo a menţionat că, după cum a arătat anul 2014, puteam exista normal fără banii FMI, dar trebuie luat în consideraţie că anul 2014 a fost unul destul de bun, cu o creştere economică, cu remitenţe în creştere, datoria de stat a fost la un nivel normal şi nu au existat probleme cu băncile. În opinia sa, Misiunea FMI, dacă o să vină în Moldova, în primul rând o să ceară date concrete privind cifrele şi mecanismele de finanţare şi un plan de acţiuni din partea Guvernului  despre cum să redreseze situaţia în sectorul financiar bancar. Fără prezentarea acestor informaţii detaliate, negocierile vor fi practic blocate.

Economistul a mai spus că, de regulă, FMI, când propune un nou program de asistenţă unei ţări, vine cu condiţii destul de dure. În primul rând, este vorba de optimizarea cheltuielilor bugetare, minimizarea creşterilor de salarii şi pensii în sectorul bugetar. În opinia sa, dacă acum va veni o nouă misiune FMI prioritar o să fie sectorul bancar. „Până în trimestrul trei nu mă aştept să fie iniţiate negocierile sau să vină o astfel de delegaţie în Moldova. Dar nici chiar venirea unei delegaţii nu este garantarea că Guvernul o să accepte condiţiile cerute de FMI pentru semnarea acordului”, a menţionat Iurie Morcotîlo.

Economistul aminteşte că fosta misiune post-monitorizare, din iunie-iulie 2014, a propus modificarea unui şir de legi în domeniul financiar şi o parte din acestea au fost transpuse în legislaţie, însă nu toate. „Acum mă aştept că din nou o să figureze ca priorităţi modificarea mai multor legi ce ţin de sectorul financiar-bancar şi anumite restricţii pentru creşteri de salarii şi pensii, dar şi mărirea anumitor tarife. La capitolul tarife stăm destul de bine, pentru că Guvernul a acceptat mărirea tarifelor. La capitolul salarii şi pensii o să fie mai multe discuţii”, a declarat expertul.

Referitor la proiectul bugetului, Iurie Morcotîlo a declarat că în varianta în care a fost publicat vineri, putem spune că este destul de moderat. „Trebuie să ţinem cont însă că nu este varianta finală. Nu include cifrele creditului oferit celor trei bănci şi nici posibilele reproşuri sau sugestii din partea deputaţilor privind unele modificări sau vizavi de cifrele finale privind bugetul. Cred că cifrele publicate vineri o să sufere schimbări pe parcursul dezbaterilor parlamentare”, a notat economistul.

Săptămâna trecută, prim-ministrul Chiril Gaburici a înmânat şefului misiunii FMI, Ivanna Vladkova-Hollar, scrisoarea adresată Directorului Departamentului European al FMI, Poul Thomsen, în care este exprimată intenţia Guvernului de la Chişinău de a iniţia negocierile pe marginea unui nou program de colaborare cu FMI.