Familiile din raioanele Criuleni și Dubăsari au acces la servicii de intervenție timpurie, pentru copii de la 0 la 3 ani. Este vorba despre Centrul de intervenție timpurie „Lăstărel” din oraşul Criuleni, care oferă servicii de suport copiilor cu dizabilităţi, începând cu cea mai fragedă vârstă.
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Maria Castraveț, medic-pediatru, coordonatoare a Centrului, a menţionat că serviciile de intervenţie timpurie sunt servicii axate în primul rând pe familie. „Aceste servicii există pentru a crea un mediu stimulant şi cât mai favorabil pentru copil, pentru a atinge potenţialul maxim al copilului în timp scurt, până la trei ani. De ce este importantă perioada de până la trei ani? Deoarece în această perioadă este capacitatea maximală a creierului copilului ca să fie plastic, anume în această perioadă putem modela copilul şi dezvolta abilităţile de care are nevoie. Cel mai important rol îl are depistarea precoce a copiilor care au un risc de apariţie a tulburărilor de dezvoltare sau a copiilor care deja s-au născut cu o tulburare de dezvoltare”, a spus Maria Castraveț.
Specialista a argumentat importanţa perioadei de până la trei ani, exemplificând prin comparaţia dintre modul în care recuperează funcţiile creierului un copil care s-a născut cu o hemoragie intra-craniană şi un om matur. „Un om matur se recuperează foarte greu, la copil însă emisfera neafectată a creierului poate să preia în totalitate toate funcţiile părţii afectate. O altă funcţie a serviciilor de intervenţie timpurie ține de evaluarea copilului într-o echipă multidisciplinară, care împreună cu părintele formează o echipă trans-disciplinară. Se face un plan de intervenţie care are un scop comun: de a dezvolta potenţialul maxim al copilului”, a precizat Maria Castraveț.
Pediatrul a subliniat că în cadrul Centrului se oferă servicii atât pentru familie, cât şi pentru abilitarea copilului. Familia e consultată de un psiholog, ca părinții să treacă cât mai repede şi uşor perioada de negare a diagnosticului copilului. Totodată, părinții îşi fortifică activităţile şi cunoștințele în dezvoltarea copilului, prin ședințe în echipa multidisciplinară şi ședințe individuale, cu fiecare specialist în parte.
Ina Cazacu, coordonatoare de proiect la AO „Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin”, a menţionat că acest serviciu a fost creat în cadrul proiectului „Acces la servicii de intervenţie timpurie”, susţinut financiar de UE. „Chiar din 2008 s-a resimţit acest lucru, când noi, ca organizaţie, am început să oferim la domiciliu servicii de intervenţie pentru copiii cu dizabilităţi. Încă de atunci am remarcat că era o necesitate mare pentru vârsta 0-3 ani, ca să fie dezvoltate aceste servicii de asistenţă timpurie”, a spus Ina Cazacu.
Potrivit ei, în cadrul proiectului menţionat, s-a reuşit renovarea spaţiului, dotarea lui pentru activitatea Centrului, procurarea echipamentului pentru specialişti, ca să poată realiza activităţile de reabilitare a copiilor şi au fost angajaţi şase specialişti: pediatru, neurolog, psiholog, kineto-terapeut, psihopedagog şi un asistent social. „În cadrul acestui proiect am reuşit să sensibilizăm medicii de familie, care ne sunt parteneri în dezvoltarea acestor servicii, şi anume, prin faptul că ei redirecționează părinţii către serviciile noastre. Lucrăm cu părinţii care educă sau îngrijesc copii cu dizabilităţi de vârsta 0-3 ani. Intervenția timpurie nu ar exista dacă nu ar fi implicarea părinţilor. Pe lângă faptul că noi ajutăm copilul, trebui să ajutăm părintele să înţeleagă dificultatea copilului, care este rolul lui ca părinte şi cum poate interveni”, a adăugat Ina Cazacu
Asociaţia Obştească „Femeia şi Copilul - Protecţie şi Sprijin” din oraşul Criuleni a fost fondată în anul 2000 şi oferă servicii de suport tuturor persoanelor cu dizabilităţi, începând cu cea mai fragedă vârstă.