logo

Familiile cu copii de vârstă mică, vizitate la domiciliu de către asistentele medicale


https://www.ipn.md/index.php/ro/familiile-cu-copii-de-varsta-mica-vizitate-la-domiciliu-de-7967_1039189.html

Programul-pilot prin care asistentele medicale din patru regiuni au efectuat vizite la domiciliu în familiile care au copii cu vârsta până la trei ani, pentru a evalua starea fizică, socială și psiho-emoțională a micuților, și-a demonstrat eficiența și este oportun să fie extins la nivel național. Este concluzia Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care, într-un răspuns oferit Agenției de Presă IPN, precizează că inițiativa este susținută și de lucrătorii medicali.

175 de lucrători medicali au fost implicați în testarea programului revizuit de vizite la domiciliu și în testarea instrumentelor elaborate în cadrul proiectului. Acești lucrători medicali au învățat cum să consilieze familia și să depisteze, pe lângă problemele medicale, și pe cele sociale, pentru a le aduce în vizorul specialiștilor și a ajuta familiile aflate în impas.

Adelina Celac, șefa Centrului de Sănătate Dondușeni, a comunicat că zece asistente medicale din instituție au mers în familii, au vorbit cu părinții, au supravegheat copiii, au completat formulare pentru monitorizare. ,,Consider că e un program bun deoarece prevede vizita mai frecventă a asistentului medical în familiile cu copii mici, respectiv mai mult timp pentru a sta de vorbă cu mămicile, cu tăticii. Este o oportunitate de a comunica și a instrui părinții în îngrijirea copiilor”, a spus Adelina Celac. Șefa Centrului de Sănătate Dondușeni mai spune că unele familii au cunoștințele necesare pentru îngrijirea copiilor. Altele au nevoie de instruiri. E un lucru binevenit mai ales pentru familiile din localitățile rurale.

Chiar dacă recunosc utilitatea proiectului, unele asistente medicale implicate invocă lipsă de timp pentru a ajunge în casele tuturor familiilor cu copii mici și le a oferi sprijinul de care au nevoie. ,,Până ajunge la alt capăt al orașului, asistenta medicală trebuie să meargă pe jos. Pe alocuri, se ajunge acolo într-o oră, și asta după-amiază, când mai e puțin timp până se termină programul. Astfel, asistentele lucrează peste program”, a spus Ala Cebotari, specialist principal în asistența mamei și copilului la Centrul de Sănătate Drochia ,,Anatolie Manziuc", care a transmis și opinia colegelor sare  participante la program. la Centrul de Sănătate Drochia de un autovehicul de serviciu, dar este utilizat doar pentru urgente.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, rezultatele evaluării proiectului-pilot indică faptul că pentru a extinde inițiativa la nivel național sunt necesare anumite etape de pregătire (instruirea lucrătorilor medicali, dotarea instituțiilor de asistență medicală primară cu echipamentul și instrumentele necesare) care urmează a fi întreprinse în anul 2018. Proiectul-pilot s-a desfășurat în perioada octombrie 2015 – decembrie 2017, în patru regiuni-pilot: Dondușeni, Drochia, Glodeni și municipiul Bălți.