logo

„Fals! Verificați sursele!”, reacția Guvernului și delegației UE la o scrisoare răspândită masiv în spațiul public


https://www.ipn.md/index.php/ro/fals-verificati-sursele-reactia-guvernului-si-delegatiei-ue-la-o-scrisoare-raspa-8013_1107616.html

O scrisoare care pretinde a fi un răspuns din partea Comisiei Europene referitor la solicitările autorităților de la Chișinău privind susținerea agriculturii din Republica Moldova circulă în spațiul public, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, citat de IPN.

Actul a fost calificat de autorități ca fiind unul fals. Vodă a remarcat „erorile de format și conținut, care confirmă că documentul nu provine de la o instituție oficială a Uniunii Europene”. În acest sens, Guvernul a îndemnat cetățenii și partenerii din sectorul agricol să fie prudenți față de sursele de informare și să verifice întotdeauna veridicitatea informațiilor.

„Toate informațiile oficiale sunt comunicate exclusiv prin canalele noastre oficiale de comunicare și în colaborare cu instituțiile europene”, a accentuat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

La rândul său, delegația Uniunii Europene de la Chișinău a remarcat că acest incident este deja al treilea înregistrat în ultimele luni și că pretinsa scrisoare a fost intenționat răspândită pe alte canale decât cele oficiale.

„Documentul a fost expediat funcționarilor publici din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Aceștia au primit recent o scrisoare frauduloasă, care ar fi fost trimisă în numele Comisiei Europene. Pretinsa scrisoare nu are nicio legătură cu UE, iar conținutul ei este complet fals. UE comunică cu cetățenii și cu autoritățile moldovenești exclusiv prin canalele sale oficiale”, a subliniat Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

În context, misiunea UE a declarat că aceste incidente demonstrează cât de necesar și important este să intensifice, împreună cu autoritățile moldovenești, lupta împotriva manipulării și interferențelor informaționale, inclusiv împotriva dezinformării din Republica Moldova.