Facultatea de drept Bucureşti va găsi soluţii pentru prăbuşirea zidului de pe Prut, Dorin Chirtoacă
https://www.ipn.md/index.php/ro/facultatea-de-drept-bucuresti-va-gasi-solutii-pentru-prabusirea-zidului-7965_979118.html
„Facultatea de drept Bucureşti va găsi soluţii pentru anularea vizelor dintre R. Moldova şi România şi prăbuşirea zidului de pe Prut”. Declaraţia a fost făcută de primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, miercuri, 25 noiembrie, în cadrul festivităţilor ce marchează 150 de ani de la crearea Facultăţii de drept din Bucureşti, în calitate de independentă, transmite corespondentul Info-Prim Neo de la Bucureşti. Fiind absolvent al acestei facultăţi, primarul a mulţumit profesorilor pentru exigenţa de care au dat dovadă.
„Au trecut mulţi ani de când am urcat aceste trepte şi sunt foarte emoţionat”, a mărturisit edilul. „Totodată, simt dorinţa de a contribui la creşterea capacităţii facultăţii, la formarea de caractere şi personalităţi noi, astfel încât absolvenţii facultăţii de drept să pregătească ziua de mâne a României, Republicii Moldova şi a altor state”, a spus Dorin Chirtoacă.
Întrebat dacă nu regretă că n-a urmat o carieră în jurisprudenţă, primarul de Chişinău a spus că funcţia pe care o deţine îi oferă posibilităţi enorme de a pune în aplicare cunoştinţele acumulate la facultate.
„Dacă nu aş fi absolvit această facultate, recunosc că mi-ar fi fost mult mai greu”, a menţionat Chirtoacă. „În tot ce fac, pun în capul mesei Legea. La facultate am învăţat cum să pun în aplicare legea, astfel ca nu numai un cuvânt, dar întregul articol să fie respectat”, a adăugat şeful administraţiei de la Chişinău.
Primarul a remarcat că Facultatea de drept este un generator de idei care a clădit istoria, printre care este şi restructurarea Parlamentului României. ”Românii din R. Moldova în cadrul referendumului recent în proporţie de 90% au susţinut ideea de formare a Parlamentului unicameral, care a luat naştere la facultatea de drept”, a constatat Chirtoacă.
Fiind prezent la ceremonie, preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, a menţionat că învăţământul de calitate bazat pe competitivitate este cheia dezvoltării unei naţiuni. „Facultatea de drept a demonstrat în timp că a fost şi rămâne centrul de excelenţă în domeniul jurisprudenţei”, a spus Băsescu. „Facultatea s-a făcut remarcată prin dascăli şi studenţi. A dat României 5 prim-miniştri şi primari ai Bucureştiului, Iaşului şi Chişinăului”.
În semn de recunoştinţă pentru rezultatele excepţionale Traian Băsescu a decorat Facultatea de drept din Bucureşti cu Ordinul de merit în grad de mare ofiţer. Filiala Universităţii din Sorbona, care activează în cadrul facultăţii de drept – Colegiul francez-român de studii europene, a fost decorat de preşedinte cu Ordinul de merit în grad de cavaler.
Faptul că Facultatea de drept din Bucureşti este cea mai prestigioasă instituţie academică din România şi recunoscută pe plan internaţional a fost remarcat de preşedintele Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene – Domnul Vassilios Skouris.
Potrivit lui Skouris, circa 30 de jurişti români, printre care şi basarabeni, activează în cadrul CEDO şi dau dovadă de un înalt nivel de cunoştinţe.
Anul trecut şeful promoţiei de licenţă a Facultăţii de drept din Bucureşti a fost studentul Alin Ţânţar din Republica Moldova.