logo

Facturile la utilități în regiunea transnistreană vor crește de 2-3 ori


https://www.ipn.md/index.php/ro/facturile-la-utilitati-in-regiunea-transnistreana-vor-creste-de-7965_1112251.html

Din 1 martie, în regiunea transnistreană vor intra în vigoare tarife noi pentru gaze, electricitate, termoficare, apă și canalizare. În unele cazuri, tarifele vor crește de peste două ori. Administrația transnistreană explică majorările prin modificarea schemei de achiziționare a gazelor, scăderea producției de energie electrică și necesitatea de a lua în considerare valoarea de piață a resurselor energetice, transmite IPN.

Organul executiv al regiunii separatiste a argumentat creșterea tarifelor prin faptul că mecanismul de calculare a costului gazelor s-a schimbat. Noile tarife iau în calcul costurile de achiziție și transport, în timp ce materia primă este cumpărată din credite.

De la 1 martie, tarifele pentru consumatorii din regiune vor fi:

Electricitate: 1,39 ruble/KWh (creștere de 157%);
Gaz: 1,70 ruble/metru cub (creștere de 109%);
Apă: 9,75 ruble/metru cub (creștere de 115%);
Canalizare: 10,23 ruble/metru cub (creștere de 163%);
Încălzire: 730,42 ruble/Gcal (creștere de până la 270%, în funcție de regiune).

Consumatorilor li se motivează creșterile de tarif prin schimbările care s-au produs. MGRES produce de trei ori mai puțină energie electrică, ceea ce a influențat costurile generale. Gazul este cumpărat din fonduri creditare și este transportat prin mai multe țări.

Pentru serviciile de termoficare populația va primi facturi cu noile tarife după perioada de subvenționare (tarif zero în ianuarie). Va crește și costul apei pentru irigații, cu 44,83%, până la 2,52 ruble/metru cub.

În același timp, bugetul regiunii se confruntă cu dificultăți serioase. Se preconizează că în februarie veniturile vor scădea cu aproximativ 40%. Principalul motiv este criza energetică și suspendarea activității întreprinderilor industriale, care rămân fără gaze. Producția industrială din regiune a scăzut deja cu 56% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, rămâne incertă aprovizionarea cu gaze a regiunii. Acum gazele sunt livrate prin intermediul unei companii maghiare, în baza unui acord agreat cu Chișinăul, care este valabil doar până la sfârșitul lunii februarie.

UE a propus anterior un ajutor condiționat de 60 de milioane de euro pentru achiziționarea gazelor destinate regiunii transnistrene, dar administrația de la Tiraspol l-a refuzat, acuzând totodată Chișinăul că „sugrumă” economia transnistreană. De cealaltă parte, Biroul politici de reintegrare al Republicii Moldova a negat de fiecare dată aceste acuzații.

Administrația nerecunoscutei RMN precizează că, și după majorare, tarifele la utilități rămân mai mici decât în Moldova și Rusia, însă pentru locuitorii regiunii transnistrene această creștere va fi o povară.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!