logo

Factorii interni și externi care ajută la reabilitarea simpatiilor proeuropene din Moldova, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/factorii-interni-si-externi-care-ajuta-la-reabilitarea-simpatiilor-proeuropene-d-7978_1038143.html

Chiar dacă forțele pro-UE vechi sunt discreditate sau colapsate, iar cele noi nu au intrat încă în posesia pârghiilor de putere, potrivit unor sondaje, simpatiile proeuropene se reabilitează, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

El evidențiază că împreună cu multiplicarea dispoziției proeuropene are loc o descreștere a sprijinului pentru Uniunea Euroasiatică.

Mai mulți factori interni și externi au contribuit la revitalizarea vectorului european, opinează politologul.

În primul rând, condiționalitățile UE se transformă într-o pârghie neplăcută pentru autoritățile moldovene. Adițional, în cazul Moldovei, pentru prima dată în istoria relațiilor UE cu țările terțe sunt folosite pre-condiții de natură politică în schimbul asistenței macro-financiare. Destinul asistenței date depinde de gradul de distorsionare a concurenței electorale după introducerea votului mixt, dar și de funcționarea în general a instituțiilor democratice (statul de drept, mass-media, drepturilor omului), accentuează Dionis Cenușa.

În al doilea rând, politologul vede un impact favorabil în evenimentele din UE care transmit un val pozitiv de emoții proeuropene, inclusiv în vecinătatea europeană. El enumeră o serie de dosare acide, care înainte de a fi închise făceau ca apropierea de UE să fie asociată cu un proces nefavorabil și chiar periculos. Mai exact, populismul anti-european a fost oprit, pentru cel puțin 4 ani, în urma scrutinelor din Franța și Germania, criza migranților și a azilanților și-a redus considerabil din intensitate, iar Brexitul inițiat de Marea Britanie devine extrem de defectuos și dezavantajos pentru cetățenii britanici.

Nu în ultimul rând, politologul reamintește faptul că a crescut ponderea măsurilor de contracarare a propagandei ruse, re-utilizată de forțele pro-ruse din Moldova, în Republica Moldova, la nivel european și chiar global (prin implicarea Facebook, Twitter). Prin urmare, a minți despre UE devine mai dificil, iar credibilitatea Rusiei se descompune continuu, fiind asociată necondiționat cu principala sursă de dezinformare anti-occidentală și anti-UE.

Cu toate acestea, orice criză provocată de actuala guvernare în procesul de reforme, reacțiile dure din partea UE și/sau ratările nejustificate din partea opoziției extra-parlamentare, poate afecta în orice moment redresarea, încă fragilă, a sentimentelor proeuropene, concluzionează Dionis Cenușa.