Facilităţile fiscale pentru companiile din industria tehnologiei Informaţiei(IT) ar putea fi extinse până în anul 2021, transmite IPN cu referire la un proiect de lege propus pentru consultări publice de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.
În prezent companiilor care practică activităţi legate de analiza, proiectarea şi programarea sistemelor informaţionale, pregătirea spre utilizare, precum şi producerea de programe la comanda beneficiarilor le sunt acordate unele facilităţi fiscale. Este vorba de menţinerea nivelului fix al contribuţiilor de asigurări sociale, datorate la nivel de angajator, la două salarii medii, prognozate pentru fiecare an. O altă facilitate prevede plafonarea veniturilor salariale impozabile lunar ale angajaţilor companiilor IT la două salarii medii lunare pentru fiecare an. Totodată, companiile IT achită impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător la nivelul aplicabil companiilor întregii economii de 12%.
MTIC menţionează, că pe parcursul aplicării acestor facilităţi, precum şi a scutirii integrale, în perioada 2005-2011, de plata impozitului pe venit, exporturile IT au crescut de la 4 milioane de dolari la 71 de milioane de dolari. În această perioadă pe piaţa Republicii Moldova au veni mai multe companii IT internaţionale, precum ar fi Cedacri (Italia), Tehnosoft (Olanda), Gilat (Israel), care angajează specialişti locali şi le oferă salarii competitive, dar şi care contribuie la dezvoltarea pieţii IT în Moldova.
Stimulentele fiscale oferite au contribuit şi la reducerea fenomenului achitării „salariilor în plic”. Salariul mediu pe domeniu constituie 10 585 lei, cu 60% mai mare decât cel mediu, înregistrat pe economie. De asemenea, îl întrece pe cel înregistrat în instituţiile care prestează servicii financiare, acesta s-a menţinut în top pe parcurs de mai mulţi ani.
Dar facilităţile fiscale, acordate companiilor IT expiră în 2016. Acest fapt, în opinia MTIC ar putea conduce la diminuarea competitivităţi companiilor din acest domeniu, la reducerea serviciilor IT pe piaţa locală, la migrarea specialiştilor IT din Moldova în alte ţări, unde salarizarea angajaţilor companiilor IT este cu mult mai mare.
Aceste motive a determinat MTIC să vină cu propunerea de a extinde facilităţile fiscale pentru companiile IT pe 5 ani, până în 2021.