logo

FACEM - Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei


https://www.ipn.md/index.php/ro/facem-fondul-pentru-antreprenoriat-si-crestere-economica-a-moldovei-7966_1092323.html

Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor avea acces la finanțare pe termen lung la un fond de creditare cu condiții preferențiale, susținut de stat. Primele discuții publice privind crearea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei (FACEM) au avut loc astăzi. Potrivit autorităților, FACEM va reprezenta un impuls pentru afacerile cu potențial de creștere, oferind credite cu dobândă redusă, prin intermediul băncilor și organizațiilor de creditare nebancară, transmite IPN.

Potrivit calculelor făcute de specialiști, costurile resurselor financiare de creditare accesate prin FACEM vor fi mai mici cu cel puțin 30 % față de cele practicate pe piața creditară actuală. Fapt ce va determina inițierea de noi afaceri și dezvoltarea celor existente.


„Acest fond este menit să le fie alături antreprenorilor pentru ca să facem Moldova mai puternică, mai prosperă împreună. Doar având acces la finanțare întreprinderile pot activa și se pot dezvolta, iar dezvoltarea și creșterea întreprinderilor, înseamnă locuri de muncă. Noi suntem preocupați ca în aceste timpuri dificile să fim alături de antreprenori pentru ca să menținem și să creștem numărul locurilor de muncă”, a spus premierul Natalia Gavrilița în cadrul evenimentului de prezentare a programului FACEM.

Grație programului FACEM, ÎMM-urile vor putea accesa credite avantajoase prin intermediul băncilor sau organizațiilor de creditare nebancare care au încheiat un contract de colaborare cu ODA. Resursele financiare din care va fi constituit FACEM vor veni din alocările de la bugetul de stat, mijloacele financiare alocate de către partenerii de dezvoltare și/sau donatori (credite/împrumuturi, asistență financiară și tehnică, granturi), veniturile obținute din creditare și recreditare şi din alte surse legale.

„Vrem să obținem o resursă de finanțare pe termen mediu și lung pentru investiții la un preț rezonabil, preponderent cu dobândă fixă. Fără credite care să asigure ieftin proiectele investiționale ale agenților economici va fi complicat de a da un impuls economiei naționale ”, a spus ministrul economiei, Sergiu Gaibu.

Pentru capitalizarea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei (FACEM) au fost prevăzute pentru anul 2022 resurse financiare în valoare de 70 de milioane lei. Pe parcursul următorilor ani se preconizează capitalizarea suplimentară în valoare de 2,7 miliarde lei (anul 2023 – 450 de milioane lei; anul 2024 – 1 miliard lei și în anul 2025 – 1 320 milioane lei).