logo

Expoziție-omagiu la Biblioteca Națională pentru cei care au luptat pentru independența țării


https://www.ipn.md/index.php/ro/expozitie-omagiu-la-biblioteca-nationala-pentru-cei-care-au-7967_1103065.html

Expoziție-omagiu la Biblioteca Națională pentru cei care în 1992 au lupta pentru independența și integritatea Republicii Moldova. Documentele expuse pun în valoare rezultatele cercetărilor științifice, în special a istoricilor din Republica Moldova, care vorbesc despre acest conflict militar ca fiind „unul din cele mai dureroase perioade de la independență încoaceˮ, atunci când Republica Moldova, fiind o țară tânără cu o armată modestă, a pus rezistență armatei ruse, a precizat pentru IPN directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei.

O parte din literatură scoate în evidență portretele eroilor Moldovei care și-au pierdut viața în război și pe care trebuie să-i cunoaștem. Această expoziție transmite un mesaj către tânăra generație ca ea să înțeleagă ce s-a întâmplat în anul 1992 cu Republica Moldova, pentru cine au căzut ostașii în luptă.



Expoziția pune în valoare documentele păstrate în Biblioteca Națională care vorbesc despre impact colosal al războiului de la Nistru pentru Republica Moldova, dat fiind faptul că s-a creat acea regiune autonomă transnistreană nerecunoscută de nimeni, dar totodată cu influența foarte mare a Rusiei. De asemenea, expoziția reprezintă și un manifest de pace.

„Luând în considerație ultimele politici interne și externe ale Republicii Moldova, care promovează valorile europene, încă o dată ne convingem că Europa este o uniune de state care pledează pentru pace. Acest război a fost crunt pentru Republica Moldova, fiindcă noi nu aveam nicio acoperire, noi nu eram pe atunci sub umbrela Uniunii Europene, iar acum avem șansa istorică de a deveni țara UE, o țară care va pleda împreună cu țările Uniuni Europene pentru pace și mesajul acestei expoziții este integrarea noastră europeană, altfel istoria poate să repeteˮ, a menționat Elena Pintilei,




Ludmila Erușevschi, specialist principal în marketing și comunicare socio-culturală la Biblioteca Națională, a remarcat că expoziția a fost concepută ca „un omagiu adus celor care în clipe de grea cumpănă s-au sacrificat tinerețea, sănătatea, unii dintre ei chiar viața, pentru independența și integritatea Republicii Moldovaˮ. În afară de polițiști și militari, au fost mii de voluntari care și-au lăsat casele, familiile, părinții, copii, cariera, nu s-au gândit o clipă și au sărit în apărarea țării.  Genericul expoziției este: „Războiul de pe Nistru. Nu vrem să se repete în casa noastră!ˮ.



În cadrul expoziției sunt prezentate circa 90 de documente din colecțiile bibliotecii, fiind sistematizate în două compartimente: Războiul de la Nistru (cauzele, consecințele, problema transnistreană în opinia public), dar și Omagiu și recunoștință eroilor neamului. Sunt expuse publicații din colecțiile BNRM despre evenimentele istorice și politice a războiului de la Nistru din 1992: albume „În memoria eroilor căzuți la Nistru”, „Eroii Ministerului Afacerilor Interne căzuți în luptele pentru integritatea teritorială și independența Republicii Moldova”, „Cartea memoriei”, „Album de război”, „Armata Republicii Moldova”, culegeri de documente și materiale cu referire la conflictul transnistrean, trupele ruse în Republica Moldova, cărți semnate de Anatol Țăranu, Anatol Munteanu, Ruslan Șevcenco. La expoziție este prezentată și cartea recent apărută „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari”, de Vlad Grecu, un combatant și locuitor al orășelului Dubăsari. Lucrarea a fost apreciată atât în Republica Moldova, cât și în România, menționată cu premiul TIMPUL pentru CURAJ.



Expoziția este completată cu distincții, printre care medalia „Vulturul de Aurˮ a Ministerului Afacerilor Interne și elemente de vestimentație a ostașilor.

Publicul va putea vizita expoziția până la 2 aprilie, în blocul central al Bibliotecii Naționale.