logo

Expoziție la Parlament: „Dumitru Matcovschi, poetul-simbol al Basarabiei”


https://www.ipn.md/index.php/ro/expozitie-la-parlament-dumitru-matcovschi-poetul-simbol-al-basarabiei-7967_1108189.html

De ziua de naștere a regretatului poet Dumitru Matcovschi, care ar fi împlinit în acest an pe 20 octombrie 85 de ani, Parlamentul găzduiește expoziția „Dumitru Matcovschi, poetul-simbol al Basarabiei”. Expoziția poate fi vizitată gratuit la Muzeul Legislativului până la sfârșitul lunii noiembrie, transmite IPN.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Biblioteca Națională și Agenția Națională a Arhivelor. Sunt prezentate volume de poezii, proză, dramaturgie și diverse traduceri ale operei lui Matcovschi. De asemenea, vizitatorii pot vedea fotografii care surprind momente-cheie din viața poetului, oferite de Arhivele Naționale. Un punct de interes este primul său volum de versuri, „Maci în rouă”, lansat în 1963.

Dumitru Matcovschi a fost un scriitor prolific, autor a peste 50 de volume, și un simbol al culturii și identității basarabene. A fost distins cu „Ordinul Republicii” și Ordinul „Steaua României”.

Dumitru Matcovschi a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ales în 1990. În această calitate, el a contribuit la adoptarea unor legi fundamentale, cum ar fi proclamarea independenței Republicii Moldova față de Uniunea Sovietică la 27 august 1991 și stabilirea limbii române ca limbă oficială. Prin activitatea sa politică, Matcovschi a susținut valorile naționale, promovând constant limba, cultura și identitatea românească în Moldova.