logo

Expoziție la Muzeul Național de Istorie: Tragedia invizibilă. Holocaustul femeilor rome „la Bug”


https://www.ipn.md/index.php/ro/expozitie-la-muzeul-national-de-istorie-tragedia-invizibila-holocaustul-7967_1098605.html

Atrocitățile la care au fost supuse femeile rome deportate și exterminate în lagărele de concentrare de pe teritoriul dintre râurile Nistru și Bug sunt prezentate într-o expoziție de documente la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. La inaugurarea expoziției a fost păstrat un moment de reculegere în memorie a jumătate de milion de romi uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Elena Sîrbu, activistă și președintă a Platformei Femeilor Rome „Romniˮ din Moldova, a menționat că expoziția aduce un omagiu femeilor rome și reamintește pericolele războiului și necesitatea de combatere a tuturor formelor de discriminare, manifestare de ură etnică și rasială în raport cu persoanele refugiate, precum și locuitorii Moldovei, transmite IPN.

Activista Elena Sîrbu a afirmat că, între anii 1942-1944, mii de copii, femei, bărbați au fost deportați, înfometați, omorâți doar pentru că erau romi. Data de 2 august este Ziua de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, numit și Holocaustul uitat. Organizarea expoziției a fost o sarcină dificilă, pentru că aparent Holocaustul romilor este un fapt istoric cunoscut, însă sunt încă foarte multe lucruri care au rămas necunoscute publicului și sunt multe lucruri prea dureroase pentru a fi spuse cu glas tare.

Ana Varzari, secretar de stat la Ministerul Culturii, a comunicat că evenimentul de astăzi are o semnificație tragică. În noaptea de 2 august în 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz, cei 2897 de membri de etnie romă, femei, copii, bărbați au fost exterminați în camerele gazate, supraviețuitori nu au fost. Evenimentele de comemorare reamintesc de suferința prin care au trecut acești oameni, de efectul devastator al urii rasiale și de pericolul unei gândiri extremiste. Este datoria morală a fiecăruia ca aceste atrocități să nu se mai repete vreodată, ca oamenii să trăiască într-o lume cu pace între popoare și cu respect între etnii.

Potrivit șefului adjunct al Misiunii Ambasadei Statelor Unite la Chișinău, Laura Hruby, comunitățile de romi merită tot respectul pentru identitatea, patrimoniul, istoria și limba lor. De asemenea, ei merită ca genocidul pe care naziștii l-au comis împotriva lor să fie recunoscut.

Dominika Stojanoska, reprezentanta de țară UN Women Moldova, a menționat că femeile și fetele rome continuă să fie un grup vulnerabil. Se întâmplă nu doar în Republica Moldova. Dar sunt și exemple minunate ale femeilor rome care au reușit să obțină succese mari în diverse domenii, au demonstrat că schimbările pot fi făcute.

Coordonatorul expoziției, Ion Duminică, a spus că autoritățile prin care au trecut femeile, inclusiv cele rome, au fost ascunse de elevi mulți ani, la școală obișnuindu-se să se vorbească despre actele de eroism ale ostașilor și despre victoriile obținute de armata sovietică. Multă vreme nu s-a discutat despre efectele colaterale ale acestei tragedii invizibile.

Expoziția „Tragedia invizibilă. Holocaustul femeilor rome 1942-1944: deportare, umilire, înfometare, contaminare, exterminare” reunește imagini fotografice, memorii şi documente de arhivă ce reflectă perioada deportărilor și tratamentului inuman în raport cu femeile rome în perioada 1941-1944. Imaginile foto-documentare au fost valorificate din colecții private și biblioteci publice, însoțite de documente și directive administrative care dezvăluie modul de desfășurare a operațiunilor de identificare și evacuare a romilor, precum și condițiile de transportare, alimentare și de trai impuse romilor de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, României și Ucrainei. Expoziția va fi deschisă pentru publicul larg până pe 23 august.